Viorel Atomei este singurul primar din județul Botoșani care a rămas în funcție de la revoluție și până acum. Într-un interviu pentru Botoșani Online, Viorel Atomei a povestit cum a ajuns primar la vârsta de 29 de ani, a vorbit despre proiectele comunei Hudești, despre problemele din administrație, despre oamenii politici care l-au sprijinit, despre clasa politică și despre intențiile sale în următorii ani.

Cum ați ajuns primarul comunei Hudești și cum ați rezistat atâția ani?

Nici gând nu aveam să candidez la primărie. Lucram în primărie, la prestări servicii. Eu m-am angajat la primărie pe 1 ianuarie 1988. Am pornit cu CPUN-ul și s-au făcut alegeri pentru primar, din rândul celor care făceau parte din CPUN. Eram propus și eu dar nu vroiam. Eu propuneam un învățător. El nu vroia să fie. Se vota secret. Eu cu profesorul Harabulă am ieșit de două ori la balotaj. Eu nu mă votam. A treia oară m-am votat și așa am ajuns primar, la vârsta de 29 de ani.

Care a fost primul impact cu administrația?

Lucrând doi ani în primărie, știam ce înseamnă administrația locală. Eu nu îmi doream să rămân primar. L-am adus pe profesorul Adăscăliței în ianuarie 1990 dar după vreo două-trei săptămâni a plecat. Am mers în continuare…

Cum a fost prima campanie electorală?

În 1992 am candidat din partea FSN-ului. Am ieșit cu 90%. Am început munca, am avut o echipă bună la primărie. Mă gândeam atunci să fac ceva ca să nu-mi fie rușine, oamenii au avut încredere în mine. Eram stimat și cunoscut de oameni, jucam fotbal. Îmi amintesc că prima dată am început cu drumurile și un pod la Alba. La ședințe se discuta despre un pod la Alba, spuneau podul la Ștefancu. Cineva mi-a zis într-o ședință să nu fac și eu ce a făcut Ștefancu. Eu habar nu aveam. M-am interesat și am aflat că el a fost primar vreo 12 ani și nu a făcut podul din fața porții lui. Primul drum pe care am început să-l fac a fost în Baranca, de unde sunt eu. Să nu spună că fac și eu ca Ștefancu.

Cum arăta comuna Hudești la începutul anilor 90?

În acea perioadă, doar drumul principal era cu piatră. Nici vara nu se putea intra pe drumuri. Veneau oamenii până la drumul național care traversa comuna, lăsau la o casă cizmele și se încălțau cu papuci, mergeau la Botoșani sau Dorohoi după care iar luau cizmele. Comuna este mare, peste 146 kilometri de drum. Acum nu este drum pe care să nu poți circula. Indiferent cât de tare plouă, se poate intra. Nu sunt toate perfecte dar an de an le întreținem. Aprecierile mai mari le am de fiii comunei care sunt plecați și se întorc acasă. Ei văd cel mai bine schimbările. În 1990 nu aveam un metru de rețea de apă. În 1994 am făcut prima rețea de apă. Am construit sediul primăriei pentru că activitatea se desfășura într-o clădire veche de peste 100 de ani. A fost prima primăriei construită după revoluție în județul Botoșani. Acum avem 26 de kilometri de drum asfaltat. Mă refer la drumurile comunale. În aproximativ o lună mai începem asfaltarea a încă cinci kilometri.

Ce vă mai motivează după șase mandate și jumătate?

Nu am apă în toate satele comunei iar apa pe care o am acum în rețea nu este de calitate. Am făcut puțuri de adâncime, am făcut analize iar apa nu este potabilă. Cea mai mare dorință a mea este să fac sistemul de alimentare cu apă din Prut. Apa din Prut este foarte bună. Suntem aglomerație de peste 2000 de locuitori și intrăm în infrigiment. Am făcut solicitări la Prefectură, la Consiliul Județean, la Guvern. Nu e doar problema comunei Hudești ci a localităților din țară. Ar trebui un proiect doar pe apă-canalizare. Amenda este de 100.000 pe zi. Decât să plătim 100.000 de euro pe zi amendă, mai bine să îi investim în alimentările cu apă la sate. Am încercat să fac un proiect european dar nu aveam o sursă de apă potabilă. Să fac o aducțiune de la Prut, mă costă 800.000 de euro. În aceste condiții, aveam sursa dar nu mai erau bani pentru rețele. Prin AFIR se pot lua 2,5 milioane de euro care ajung pentru apă și canalizare dar să ai sursa. În momentul de față, singura șansă este PNDL-ul. Sunt discuții ca PNDL 3 să fie pentru apă și canalizare. Ca să rezolv problema cu aducțiunea plus distribuția și canalizarea, îmi trebuie 4-5 milioane de euro.

Ați avut vreun model în administrație?

Mi-a plăcut de profesorul Athanasiu. Îmi primul rând ca om. Îmi place de ministrul Finanțelor, Teodorovici.

Dar în politică? E vreun politician care v-a ajutat?

Șerban Mihăilescu. Când a fost deputat de Dorohoi. Andrei Dolineaschi… și până anul trecut senatorul Doina Federovici. Sunt membru PSD dar nu mai particip la ședințe, nu mai fac parte din forul de conducere, nici județean și nici național. Mi-am dat demisia. Rămân membru PSD.

Care a fost motivul demisiei din funcțiile pe care le aveați în PSD?

M-a supărat modul de atribuire a proiectelor pe PNDL și în special proiectele de apă-canalizare. Mi s-a sugerat să nu depunem proiecte pe apă pentru că suntem comună mare și nu se aprobă. Toți care au depus, au obținut finanțare. Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Chiar dacă se vor supăra o parte din colegii mei liberali, când s-a împărțit suma pentru proiecte, primarii liberali au primit sume mai mari decât primarii de la PSD. Acum, când sunt la putere, mă și minți și primesc bani mai puțini.

Cum vedeți clasa politică în momentul de față, comparativ cu perioada anilor 90?

Este o involuție. Cât a fost votul uninominal, s-a ajuns ca oamenii cu influență și fără pregătire să decidă soarta românilor, să facă legi.

De ce partidele nu vin cu oameni pregătiți?

La toate partidele se procedează la fel. După campania electorală uită. După ce ajung acolo uită că trebuie să fie în slujba cetățeanului. Sunt oameni de calitate care stau în linia a doua, a treia. Spun: nu mă duc eu să intru în mocirlă. Electoratul ar trebui să iasă la vot și să nu voteze după culoarea politică ci să vadă care sunt oamenii de calitate, oamenii de valoare.

În 2019 și 2020 vor fi câte două rânduri de alegeri. Ce va face primarul Viorel Atomei?

Eu îmi voi face treaba ca până acum. Eu trebuie să rezolv problemele comunei Hudești. Nu plec în altă parte, rămân membru PSD. Pot să rămân și independent. Nu mă gândesc la alegerile din 2020. Încă am multe de făcut. Vreau să rezolv problema apei. Asta mă motivează. Dacă am șanse să realizez acest proiect în următorul mandat, probabil voi mai candida. Deocamdată îmi doresc sănătate și să rezolv ceea ce pot în această perioadă.