TVR HD pune punct după 11 ani. TVR HD se închide oficial după ce televiziunea publică a trimis o solicitare în acest sens Consiliului Național al Audiovizualului.

Publicitate

Postul va înceta emisia de la începutul lunii noiembrie, potrivit solicitării depuse la CNA, solicitare care a fost aprobată în ședința publică de astăzi.  

 

Reprezentantul TVR Nicolae Voican le-a spus membrilor CNA că TVR 1 HD va intra, la cabliști, pe feedul TVR HD, începând din 3 noiembrie. Tot atunci TVR 2 SD și TVR2 HD vor fi în simulcast. TVR2 HD va începe emisia zilele aceastea, însă va difuza doar promouri, până pe 3 noiembrie, când va fi simulcast.

Nicolae Voican, reprezentant TVR:

„După o perioadă în care am testat semnalul HD, ședința Consiliului de Administrație din 4 octombrie s-a luat decizia închiderii TVR HD atât pe satelit cât și din digital terestru. O să solicităm ca licența să funcționeze până pe 3 noiembrie.

Vă vom explica pașii de tranziție la sistemul HD. Pentru TVR 1, o să vă spun că în toate rețelele de cablu digitale TVR 1 HD va lua locul TVR HD din 3 noiembrie. Nu va fi un efort tehnic

În ce privește TVR2 HD, se va introduce pe cablu și satelit un nou feed, un nou program. TVR 2 SD merge mai departe fără niciun fel de problemă. Vrem să emitem pe satelit un feed de TVR 2 HD. El nu va avea același program cu TVR2 SD pe o perioadă de 10 zile. Din 3 noiembrie vor fi simulcast.”

Paginademedia.ro a anunțat, în premieră, încă din 10 octombrie despre decizia Consiliului de Administrație de a închide TVR HD, după lansarea variantelor HD ale posturilor TVR 1 și TVR 2.

De ce această decizie?

În viitoare formulă de funcționare a canalelor publice, actualul TVR HD nu-și mai găsește rostul. Asta pentru că TVR 1 și TVR 2 vor trece la formatul HD în perioada următoare.

Până în prezent, TVR HD era singurul loc de la Televiziunea Publică unde puteau fi difuzate programe filmate în HD.

CONTEXT. TVR HD a început să emită în iunie 2008, cu ocazia Campionatului European de Fotbal Euro 2008, ca un canal experimental.
În 2012, televiziunea a primit de la CNA o licență prin satelit (pe larg AICI). De-a lungul timpului, televiziunea a avut o grilă de programe distinctă de a celorlalte televiziuni ale TVR, a preluat însă evenimentele importante: de la competiții sportive, la alte transmisiuni, cum ar fi funeralii, vizita Papei etc.
În 2017, în mandatul Irinei Radu, conducerea plănuia să transforme televiziunea într-una de sport. Planurile s-au evaporat după venirea Doinei Gradea la cârma televiziunii publice.
Amintim că CNA a aprobat în noiembrie 2018 emisia TVR 1 și TVR 2 și în variantă HD, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI. Inițial, Doina Gradea, președintele TVR, le spusese membrilor CNA că până la finele lui 2018 vrea ca „toate canalele TVR să fie și HD”. Ulterior, s-a vorbit despre luna mai 2019.
UPDATE. TVR a anunțat tot astăzi oficial, într-un comunicat de tresă, terecerea TVR 1 și TVR 2 la emisie HD, începând din 3 noiembrie.

„Canalele TVR 1 şi TVR 2 ale Televiziunii Române vor emite, din 3 noiembrie 2019, integral, în format High Definition (HD).Doina Gradea, președintele TVR:

TVR face paşi importanţi către viitorul industriei TV. Tranziţia completă a canalelor TVR 1 şi TVR 2 la emisia de înaltă definiţie este o etapă firească în evoluţia televiziunii publice, rezultat al investiţiilor din ultimii ani în tehnică şi în infrastructură”, a declarat Doina Gradea, Preşedinte-Director General al SRTv.

„Telespectatorii vor putea urmări programele favorite – de la emisiuni informative şi sportive, până la documentare, divertisment, filme şi seriale – la o calitate vizuală de excepţie” a adăugat Doina Gradea.

Potrivit TVR postul publicu a trecut printr-un amplu proces de retehnologizare, la standarde HD, atât la nivelul infrastructurii, cât şi al sistemului și a echipamentelor de producție.

TVR a modernizat, printre altele, serverele de emisie, simultan cu schimbarea camerelor de filmare, a stațiilor de editare video și de post-procesare, a crescut capacitatea de stocare a sistemului digital de producție a programelor informative şi a echipat două studiouri – unul virtual şi unul multifuncţional.

Canalele TVR 1 HD şi TVR 2 HD vor putea fi recepţionate în sistem digital terestru, la nivel naţional (DVBT2); prin satelit, în pachetul emis de SRTv; precum şi în sistem digital, la toţi operatorii de cablu din România.” CITEAZA CEI DE LA https://www.paginademedia.ro/