Trecem la ora de vară pe 26 martie

.România trece la ora de vară 2023 în noaptea de 25 spre 26 martie, în ultimul weekend al primei luni de primăvară și la o săptămână după echinocțiul de primăvară 2023. Ceasurile se vor da înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni ora 4.00, iar ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an. Cu trecerea la ora de vară 2023 putem spune că „vom dormi mai puțin”.

De asemenea, ziua de 26 martie 2023 va fi cea mai scurtă zi din an, având, din punct de vedere teoretic, doar 23 de ore. Sistemul acesta, utilizat de puține țări, are ca scop folosirea pe cât mai mult posibil a luminii Soarelui. Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin. Acesta a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea. Practic, Franklin a dorit să economisească banii consumați pe lumânări sau lămpi cu ulei și gaz prin alinierea orelor de muncă la orele de lumină naturală. Primele țări care au adoptat-o au fost Germania și Austro-Ungaria în scopul de a economisi cărbune în timpul războiului. SUA au luat aceeași decizie în timpul Primului Război Mondial. În România, sistemul a fost adoptat prima dată în anul 1917. După război s-a renunțat la trecerea la ora de vară pentru o perioadă.

Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, pe data 29 octombrie 2023, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solară va fi pentru mai puține ore pe cer, iar astfel noaptea devine mai lungă. Când trecem la ora de iarnă, dormim cu o oră mai mult. Ziua de 29 octombrie 2023 va avea 25 de ore.