Persoanele care au împlinit cel puțin vârsta de 75 de ani, care au venituri la nivelul pensiei minime garantate, indiferent că vorbim de indemnizația socială pentru pensionari sau de alte drepturi primite de la casele de pensii, și alte persoane defavorizate care primesc tichetele sociale pentru mese calde, în valoare de 180 lei pe lună, vor putea să le folosească şi pentru achiziţia de mâncare comandată online, pe lângă mesele pe care le pot lua în restaurantele, bufetele sau cantinele care se află în contract cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru acceptarea acestor tichete.

Legea 112/2021, ce completează OUG 115/2020, act normativ care stabilit acordarea acestor ajutoare financiare, oferă posibilitatea ca şi mâncarea comandată online să poată fi achitată cu aceste tichete. OUG 115/2020 stabilea, iniţial, că aceste tichete pot fi folosite pentru a cumpăra mese calde în restaurante, cantine sau bufeturi, fizic în incintă sau prin livrare. Lista naţională a restaurantelor care accepta plata produselor cu tichete pentru mese calde poate fi consultată aici.

Tichetele pentru mese calde se acordă în valoare de 180 de lei pe lună, cei îndreptăţiţi putând primi această sumă până în luna iunie 2021, când acest programul finanţat din fonduri europene se va încheia.

În afară de persoanele care au cel puțin 75 de ani împliniți și primesc pensia minimă garantată de 800 de lei sau alte venituri, dar până la valoarea pensiei minime, aceste tichete pot fi primite şi de persoanele şi familiile fără adăpost, persoanele și familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care n-au un domiciliu stabil, conform OUG 174/2020, care a completat act normativ iniţial. Totuşi, OUG 174/2020 stabilește că “[î]n cazul în care destinatarii finali beneficiază de mai multe indemnizații sau venituri din pensii aflate în plată, iar valoarea cumulată a acestora depășește valoarea indemnizației sociale pentru pensionari (800 de lei – n. red.), aceștia nu beneficiază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde”.

Legislația stabilește că acest tip de tichete pot fi folosite numai pentru a cumpăra mâncare caldă, nefiind posibil să fie preschimbate în bani, ele fiind electronice. Practic, beneficiarii vor primi un card asemănător celui bancar. De asemenea, persoanele care beneficiază de aceste tichete nu vor putea primi rest în bani pentru ele. Acestea se vor putea folosi numai în unitățile care primesc astfel de tichete, o listă cu ele urmând să ajungă la fiecare beneficiar la momentul acordării cardului.

Important! Cei care nu se pot deplasa și îndeplinesc condițiile de acordare a tichetelor valorice vor primi mesele calde direct acasă.

Titularul cardului îl va putea folosi numai dacă prezintă și buletinul, mai puțin persoanele fără adăpost, care nu vor fi obligate să prezinte actul de identitate la folosirea tichetelor./Sursa/https://www.avocatnet.ro