Ieri, în județul Botoșani, un conducător auto de 55 de ani, din comuna Hudești, a fost prins în flagrant de ofițerii de poliție în timp ce încerca să ofere mită pentru a evita sancțiunile legale. Incidentul a avut loc pe drumul național DN 29A, în localitatea Smârdan, comuna Suharău, iar cazul a ajuns rapid în atenția Direcției Generale Anticorupție (DGA).
Polițiștii care desfășurau activități de control rutier au oprit un autoturism care circula cu viteză peste limita admisă. După ce i-au adus la cunoștință șoferului că va fi sancționat contravențional și că i se va reține permisul de conducere, acesta a încercat să „rezolve” problema într-un mod nelegal. Conducătorul auto a scos din portofel 200 de lei și i-a strecurat polițiștilor în clipboard-ul oferit pentru semnarea procesului-verbal, sperând că aceștia vor trece cu vederea abaterea.
Însă, agenții de poliție au acționat prompt și au refuzat mita. Totodată, momentul oferirii banilor a fost surprins de aparatele bodycam din dotarea polițiștilor, care înregistrează întreaga interacțiune.
După tentativa eșuată de mituire, polițiștii au raportat imediat incidentul la Serviciul Județean Anticorupție Botoșani, care a intervenit pentru constatarea infracțiunii. Sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, s-a demarat o anchetă pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Potrivit legii, simpla promisiune sau oferirea de bani sau alte foloase în vederea evitării unei sancțiuni reprezintă infracțiune de dare de mită, faptă pedepsită conform articolului 290 din Codul Penal cu închisoarea de la 2 la 7 an
Acest caz face parte dintr-o serie de acțiuni similare înregistrate de Direcția Generală Anticorupție în perioada 16-22 septembrie 2024. În acest interval, au fost primite șase sesizări din partea polițiștilor din județele Botoșani, București, Argeș și Prahova, care au raportat tentative de mituire în timpul controalelor de rutină. În trei dintre aceste cazuri, denunțurile au fost făcute prin Call Center-ul anticorupție 0800.806.806, iar majoritatea tentativelor au fost surprinse de camerele de corp ale polițiștilor.
Autoritățile reamintesc cetățenilor că legea nu poate fi eludată prin oferirea de mită și că astfel de practici atrag sancțiuni grave. Acțiunile Direcției Generale Anticorupție și ale poliției se intensifică pentru a combate fenomenul corupției și a asigura respectarea legii, indiferent de circumstanțe. Acest caz din Botoșani este un exemplu clar că orice tentativă de mituire va fi pedepsită conform legii, iar cei care încalcă regulile vor răspunde în fața justiției.