Sâmbătă, 29 septembrie, la Cucevo, românii din Serbia de Răsărit s-au întâlnit pentru a sărbători Ziua Limbii Române, dar și pentru a pune în discuție problemele cu care se confruntă în lupta pentru păstrarea identității.

Începând cu ora 15,30, invitații, români din Serbia – Voievodina – și din România – Drobeta Turnu Severin, Craiova, Cluj –  au participat la o masă rotundă în care au prezentat situația dramatică în care se află comunitatea românească de aici și au căutat soluții pentru rezolvarea acestor probleme. În ce de a doua parte, de la ora 19,30, a avut loc un spectacol cultural-artistic la care au participat ansambluri folclorice din România – Arad, Timișora, Reșița, Grădinari și Slatina Oltului –  și din Serbia.

 

5 din organizațiile românilor din Serbia de Răsărit: Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Asociația Românii din Omolie, Asociația Românii de pe Valea Pekului, Asociația Horeum Margi din Isakovo și Asociația Română Bătrână Neresnica și-au unit eforturile și au organizat un eveniment menit să celebreze limba română, tradițiile și obiceiurile românești de la nord și sud de Dunăre. Aceste asociații au elaborat un memoriu în care, în 20 de puncte, au arătat situația prezentă a comunității românești, cu cele mai urgente probleme ce trebuie rezolvate, și propunerile cu care aceștia vin pentru ca studierea limbii române în școli să nu fie împiedicată, iar autoritățile de la Belgrad să respecte dreptul la educație în limba maternă a minorității românești de la sudul Dunării.*****Corespondent Alin Roates*****