Mai multe spitale din țară au fost ținta unor atacuri cibernetice, a anunțat joi într-o conferință de presă ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Ministrul Sorina Pintea precizează că astfel de incidente izolate au mai existat: „Avem informații că există atacuri cibernetice asupra unor cinci spitale din București, unul fiind Spitalul „Victor Babeș”. Pe celelalte le identificăm. Am solicitat direcțiilor de sănătate publică din țară să ne transmită dacă în raza coordonată există spitale afectate. Incidente izolate au mai existat. Incidente când spitalele și-au pierdut datele care au fost recuperate de informaticieni sau contra cost”.

Sorina Pintea spune că aceste atacuri cibernetice asupra spitalelor afectează activitatea medicală, întrucât internările se realizează cu dificultate, iar rețetele sunt eliberate cu întârziere. Ea le transmite pacienților că nu trebuie să fie speriați, pentru că problema nu afectează în mod direct persoanele fizice, iar sistemul Casei de Asigurări nu e afectat. Ministrul Sănătății va sesiza DIICOT, după atacurile hackerilor asupra spitalelor din Capitală, precizând că într-un caz similar din trecut, autoritățile au plătit 10.000 de euro pentru recuperarea datelor.

Ce spune SRI despre atacurile cibernetice asupra spitalelor?

SRI anunță că patru spitale sunt afectate de atacul cibernetic din București, Huși, Dorohoi și Cărbunești, iar o echipă se deplasează către unitatea din Capitală pentru analiză.

„Din datele pe care le detinem pana acum, urmare a semnalarilor primite de CERT RO la nr special 1911 si transmise mai departe catre Centrul National Cyberint am constatat ca sunt afectate de ransomware ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babes – Bucuresti, Husi, Dorohoi si Carbunesti. O echipa a CNC a plecat la Victor Babes pentru a analiza situatia si a ridica artefactele care ne permit sa intelegem cum are loc infectia si ce masuri trebuie luate pt a o opri. Din analizele preliminare efectuate reise faptul ca pt oprirea infectiei este suficienta intalarea oricarui produs antivirus recunoscut in domeniu. Cel mai probabil infectia se bazeaza pe inginerie sociala (pacalirea utilizatorului) si nu pe exploatarea unei vulnerabilitati (slabiciuni) a sistemului. Ransomwareul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic.”, transmite SRI.

Punctul de vedere al Spitalului Dorohoi

Managerul Spitalului Municipal Dorohoi, Sergiu Bogdan Anton, se află astăzi, 20 iunie 2019 la un forum medical în capitală, fapt pentru care atribuțiile de conducere au fost preluate de directorul medical.

„Activitatea medicală nu a fost afectată și nu avem pierderi de date. Toate datele pacienților au fost recuperate. La Spitalul Dorohoi era instalat și sistem antivirus. Este o anchetă în desfășurare”, a declarat dr. Emanuela Arganisciuc, director medical Spitalul Municipal Dorohoi, citată de botosaneanul.ro