Sâmbătă, la Dobârceni, în județul Botoșani, va avea loc un spectacol unic: ”Frate lângă frate, Moldova e România” – Ediția I, un eveniment organizat de ansamblul Spic de Grîu Dobârceni, coregraf Aurel Axine. Spic de Grîu Dobârceni este singurul ansamblu privat din România, fiind plămădit de Constantin Nechifor și soția sa Cristina, fermieri locali, din dragoste pentru tradiții, folclor și moștenirea populară. Spectacolul va fi o întâlnire folclorică, la Dobârceni , cu frații din Republica Moldova.

Ansamblul Spic de grâu a fost înființat în mai 2022. ”Având în vedere că autoritățile au fost total împotriva activității culturale… nu au făcut nimic în acest sens… a apărut acest om cu suflet, Constantin Nechifor. Văzând că în comună sunt foarte mulți tineri talentați, care și-au exprimat în mai multe rânduri dorința de a face și ei parte dintr-un ansamblu, domnul Nechifor a venit într-o zi la mine și m-a întrebat dacă nu vreau să facem împreună un ansamblu privat. Eu pun banul și dumneata te ocupi de toată treaba asta, a propus domnul Nechifor. Am acceptat.. Și la ora actuală avem peste 20 de spectacole în țară și în afară, în Republica Moldova. Am pus bazele unui proiect cultural cu două comune din Republica Moldova, Glinjeni și Țarigrad. Tot datorită domnului Nechifor care a făcut bannerele și afișele, am popularizat primul festival de la Dobârceni. În această comună nu a mai existat un festival. S-a încercat ceva, cândva. Dar din cauza politicii au distrus și fenomenul popular”, a declarat Aurel Nechifor.

”Omul ăsta investește foarte mulți bani și este cu o inimă atât de largă și deschisă, încât chiar nu avem nevoie de sprijinul autorităților publice în acest sens. Acest festival este sponsorizat 100% de familia Nechifor”, ne-a mai spus directorul artistic Aurel Axine.

Se dorește ca acest festival să fie continuat în fiecare an și, dacă vor decurge toate așa cum trebuie, la o ediție viitoare se intenționează a fi invitați și românii din celelalte comunități aflate în Ucraina, Ungaria, Bulgaria. Ansamblul Spic de Grîu are acum 56 de membri, cu vârste de la 7 ani la 20 de ani. Costumele populare au fost achiziționate din Târgu Neamț, sunt originale, cusute de mână. Recent, administratorii societății agricole Pionierul Dobârceni și părinții ansamblului Spic de Grâu, Constantin și Cristina Nechifor au dat comandă pentru încă un rând de catrințe și vor mai îmbogăți garderoba ansamblului cu ii, bundițe, sumane, cizme, pantofi. Încălțămintea este procurată de la Cluj.