În următorii doi ani, toate cărțile de identitate din România și din întreaga Uniune Europeană vor fi preschimbate în mod obligatoriu, pentru a face locul altora, prevăzute cu cipuri și având un format unic, de tip card.

Decizia a fost luată joi, joi 6 iunie, de Consiliul Uniunii Europene, comunică Prefectura Bihor.

„Noile norme vor îmbunătăți securitatea cărților de identitate introducând standarde minime atât pentru informațiile conținute în acestea, cât și pentru funcțiile de securitate comune tuturor statelor membre care emit astfel de documente.
Conform noilor reguli, buletinele de identitate vor trebui să fie produse într-un format de card de credit uniform (ID-1), să includă o zonă care poate fi citită de aparatul de scanat și să respecte standardele minime de securitate stabilite de ICAO (Organizația Aviației Civile Internaționale). De asemenea, va trebui să includă o fotografie și două amprente ale deținătorului de card, stocate într-un format digital, pe un cip fără contact. Cardurile de identitate vor indica codul de țară al statului membru care le eliberează, în interiorul unui drapel al UE”.

Cardurile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani și o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot emite cărți de identitate cu o valabilitate mai mare pentru persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste./Sursa:http://www.bihon.ro/Din altă sursă aflăm că:Se apropie dead-line-ul când românii trebuie să opteze ce fel de cărţi de identitate îşi dorescu: cu cip sau fără cip. Anunțul a fost făcut recent de șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului de Interne, comisarul-șef Cătălin Aurel Giulescu.

De la 1 iulie va intra în vigoare un nou regulament prin care Uniunea Europeană dorește o securizare mai bună a documentelor de identitate pe care țările membre le eliberează pentru proprii cetățeni.

Buletin ca un card bancar

„În acest sens, și la nivelul României vor fi adoptate măsuri în scopul respectării dispozițiilor acestui regulament. Măsurile vor conduce la schimbarea formatului documentului de identitate”, a explicat Giulescu, după care a mai explicat că noile cărți de identitate vor avea formatul unui card bancar.

Românii vor avea posibilitatea de a alege între cele două variante de cărți de identitate, cu sau fără cip. Este posibil ca persoanele care vor opta pentru cărțile de indentitate fără cip să nu poată călători în Uniunea Europeană, mai spun sursele din IGP./SURSA/https://newstandard.news