Școlilor vor fi redeschise din 8 februarie, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, iar decizia finală va fi luată în 2 februarie. Scenariile pentru redeschiderea școlilor: Scenariul verde: localitățile care au o rată de infectare de până la 1 la mie – toate școlile se deschid fizic Scenariul galben: Între 1-3 la mie rată de infectare – merg copiii la grădiniță și elevii la școala primară, plus cei din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a Scenariul roșu: între 3-6 la mie rata de infectare, copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar merg la cursuri, ceilalți trec în online. Toate școlile din România au fost închise în noiembrie 2020, trecând în sistem online. Președintele Klaus Iohannis a fost cel care a anunțat pe 5 noiembrie 2020, când a prezidat ședința de Guvern de la Palatul Victoria, că, în contextul situației epidemiologice de la acel moment, „măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în online”.
Reamintim scenariile anunțate:
1. Scenariul Verde – în localitățile care au o rată de infectare de până la 1 la mie, toate școlile se redeschid fizic.
2. Scenariul Galben – Peste 1 la mie rată de infectare, până la 3 la mie, merg în continuare copiii la grădiniță și elevii la școala primară, plus cei din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a.
3. Scenariul Roșu – Peste 3 la mie până la 6 la mie, rata de infectare. Copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar continuă să meargă la cursuri, ceilalți trec în online.
4. Scenariul 100% online – Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în online.
5. Scenariul hibrid – cinci situații în care scenariul hibrid se aplică:
– Elevii au contraindicații medicale, au vulnerabilități vor face ore online;
– Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități certificate, ca atare aceștia vor face ore online;
– Elevii prezintă simptome – fac orele de acasă;
– Profesorii care prezintă vulnerabilități fac ore online;
– Profesorii care au simptome vor sta acasă și iarăși se va face predarea-învățarea online, de acasă. Sursa: edupedu.ro