În minivacanţa de Paşte şi de 1 Mai, poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani vor fi angrenaţi zilnic în stradă, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică şi pentru prevenirea producerii oricăror evenimente negative.
În perioada 26 aprilie – 01 mai a.c., aproximativ 150 de poliţişti vor acţiona în dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică şi vor fi prezenţi la datorie, pentru prevenirea şi descurajarea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi pentru o intervenţie rapidă atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale.
Poliţiştii, împreună cu lucrătorii celorlalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice, vor acţiona în apropierea lăcaşurilor de cult, unde se preconizează un aflux mare de persoane, precum şi a zonelor de agrement.
În fiecare zi, aproximativ 30 de poliţişti rutieri, cu 9 aparate radar vor fi prezenţi pe tronsoanele intens circulate ale drumurilor naţionale şi judeţene, în scopul prevenirii accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizării traficului pe căile de acces din zona lăcaşurilor de cult şi a combaterii vitezei excesive.

Pentru a petrece această minivacanţă în siguranţă, poliţiştii vă recomandă să ţineţi cont de câteva sfaturi preventive:

• Nu purtaţi portofelul în buzunarele exterioare ale hainelor, în sacoşă sau la vedere. Când achitaţi cumpărăturile, nu scoateţi toată suma de bani, ci numai necesarul plăţii! Atunci când plătiți cu cardul, tastaţi codul PIN cu discreţie, pentru a nu fi observat de cei din jur!
• Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri’’. De multe ori, produsele sunt contrafăcute sau provin din săvârşirea unor infracţiuni!
• În cazul în care plecaţi de acasă, încuiaţi toate uşile şi geamurile (chiar şi atunci când plecaţi pentru o perioadă scurtă de timp )!
• Nu anunţaţi plecarea de acasă prin postări pe site-urile de socializare!
• Asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului înainte de a pleca la drum! Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii!
• Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul pe drum! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute!
• Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!
• Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului!
• Nu vă lăsaţi bagajele nesupravegheate pe durata călătoriei cu trenul, în gară, în parcare ori la hotel!

În cazul în care deveniţi victima unei infracţiuni sau aveţi cunoştinţă despre comitere unei astfel de fapte, adresaţi-vă celui mai apropiat poliţist sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!