La data de 03.06.2019, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 4 Dorohoi, aflaţi în exercitatrea atribuţiilor de serviciu, au depistat pe raza localităţii Cordăreni un autoturism condus de un bărbat de 26 de ani, din  judeţul Iaşi, în care se mai afla un pasager.

Cu ocazia verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat faptul că persoanele în cauză desfăşoară acte de comerţ ambulant, oferind spre vânzare mai multe articole de menaj (lenjerii de pat, pilote ), fără a deţine documente justificative pentru bunurile respective.

Poliţiştii au dispus sancţionarea contravenţională a bărbaţilor, conform  Legii 12/1990, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, cu amendă în cuantum de 10.000 de lei fiecare,bunurile identificate în vehicul fiind confiscate.

 

Poliţiştii atrag, din nou, atenţia cetăţenilor cu privire la unul dintre modurile de operare adoptate de infractorii voiajori: cel prin care se prezintă drept vânzători ambulanţi şi oferă spre vânzare diverse bunuri sau afirmă că doresc să achiziţioneze bunuri de la cetăţeni (electrocasnice vechi, fier vechi, diverse produse obţinute în gospodăria proprie). Acesta este doar un pretext de a pătrunde în curtea sau locuinţa dumneavoastră şi să observe unde vă ţineţi lucrurile de valoare sau banii, iar prin distragerea atenţiei, pot comite furtul chiar atunci.

 

Pentru a nu deveni victimele unor astfel de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă următoarele:

  • Acordaţi atenţie persoanelor străine de localitatea dumneavostră care bat la porţile oamenilor sub diverse motive.
  • Reţineţi semnalmentele acestora, precum şi alte detalii, cum ar fi bunurile pe care le vând sau autovehiculul cu care se deplasează (culoare, număr).
  • Ţineţi permanent legătura cu rudele şi vecinii care sunt în vârstă, reamintindu-le de regulile de siguranţă personală, pentru a nu deveni victimele infracţiunilor de furt sau înşelăciune.
  • Asiguraţi în mod corespunzător imobilul pe timpul nopţii sau atunci când nu sunteţi la domiciliu. Este mai ieftin să investiţi într-un sistem de asigurare de calitate decât să deveniţi victima unei infracţiuni de furt.
  • Nu oferiţi persoanelor străine informaţii despre bunurile de valoare sau sumele de bani pe care le ţineţi în locuinţă.