Comisia Europeană va da startul unei noi serii de înscrieri pentru WiFi4EU. Municipalitățile și grupurile de municipalități din UE interesate vor putea face acest lucru până în data de 5 aprilie 2019, ora 17:00 CET/ 18:00 EET.

Uniunea Europeană pune la dispoziție, în această etapă, 3.400 de vouchere în valoare de 15.000 EUR fiecare, pe care municipalitățile le pot folosi pentru a instala rețele Wi-Fi în spații publice, inclusiv în primării, biblioteci, muzee, parcuri și piețe.

Cuponul valoric WiFi4EU va acoperi echipamentul și costurile de instalare. Municipalitățile care primesc cupoane valorice ar trebui să plătească pentru conectivitate (abonamentul la internet) și pentru întreținerea echipamentului, astfel încât să ofere conectivitate Wi-Fi gratuită și de înaltă calitate pe o perioadă de cel puțin 3 ani.

Ce înseamnă concret?

Cuponul valoric WiFi4EU oferă fiecărei municipalități o sumă fixă, respectiv 15 000 EUR. Municipalitățile care primesc bonuri valorice vor selecta „spațiile publice” unde vor fi instalate hotspoturile WiFi4EU (puncte de acces wireless). Cupoanele valorice WiFi4EU pot fi utilizate și pentru a finanța parțial un proiect cu o valoare mai mare.

Cuponul poate fi utilizat pentru a achiziționa echipamente noi și pentru a actualiza echipamentele vechi sau pentru a le înlocui cu modelele cele mai noi sau cele mai bune disponibile pe piață.

Selecția beneficiarilor se va face pe baza principiului „primul venit, primul servit”, garantându-se totodată faptul că toate statele membre pot beneficia de un număr minim de cupoane valorice.

Până ieri, la ora 17:45, s-au înscris municipiile Botoşani și Dorohoi, oraşele Bucecea, Darabani, Ştefăneşti și comunele: Albeşti, Băluşeni, Broscăuţi, Călăraşi, Copălău, Cordăreni, Cristineşti, Dângeni, Dobârceni, Hilişeu-Horia, Ibaneşti, Lunca, Manoleasa, Mihai Eminescu, Mihăileni, Mileanca, Mitoc, Nicşeni, Păltiniş Pomârla, Răchiţi, Ştiubieni, Todireni, Truşeşti, Unţeni, Văculeşti,, Vârfu Câmpului și Vlăsineşti.