În acest final de octombrie Darabaniul este în doliu. În această dimineață, unul dintre cei mai importanți colecționari din județului Botoșani și cel care a pus totul în slujba înființării unui muzeu de istorie și etnografic la Darabani, Dumitru Haha, cetățean de onoare al orașului, a plecat spre o lume mai bună.Citează http://darabaneni.ro/
Dumitru Haha, cunoscutul colecționar și om de cultură dărăbănean a trecut la cele veșnice sâmbătă, 31 octombrie 2020, după o grea suferință. Născut în 1953, la Bajura, Dumitru Haha a fost primar al Orașului Darabani, imediat după 1989, ulterior, fiind director al filialei Darabani a Băncii Comerciale Române. Era cunoscut de toată lumea ca un mare pasionat de istorie și un colecționar cu acte în regulă. În casa părintească de la Bajura, de-a lungul vieții, a adunat mii de artfecate, cu valoare istorică și etnografică. Cunoștea foarte bine istoria locală, toponimia și legendele zonei. În 2012 a declarat pentru Darabaneni.ro„Vreau ca tinerii să se poată bucura de munca mea de o viaţă”.
Muzeul Nordului din Darabani a luat ființă în anul 2014. Colecțiile Muzeului Nordului s-au bazat la inaugurare aproape exclusiv pe colecțiile cunoscutului om de cultură local Dumitru Haha, fost primar al orașului Darabani pentru o perioadă scurtă (1992-1994), în timpul mandatului său fiind puse și bazele instituției muzeale în incinta Conacului Balș, planurile fiind din păcate abandonate timp de mai bine de 20 de ani.Demersurile lui Dumitru Haha au fost reluate în 2014, la inițiativa asociației Nord, înființată de frații Ștefan și Alexandru Teișanu și de bibliotecarul Ionel David, și a Primăriei Darabani. Patrimoniul inițial este constituit aproape în întregime din colecția lui Dumitru Haha, donată cu generozitate proiectului.Fostul director al BCR Darabani, Dumitru Haha, a colecţionat de-a lungul timpului peste 2000 de piese care şi-ar găsi loc foarte uşor în vitrina unui muzeu din România. Nu a contabilizat sumele cheltuite pentru achiziţionarea obiectelor. A participat la aproximat 70 de expoziţii de numismatică şi afirmă că nu are de gând să pună punct căutărilor izvoarelor românilor.
 Dumitru Haha a donat orașului Darabani toată colecția sa istorică și etnografică. Singura condiție pusă a fost aceea de a fi custodele muzeului atât timp cât va fi în putere. Astăzi, orașul Darabani a pierdut pe unul dintre cei mai împătimiți fii ai săi și pe unul care i-a lăsat moștenire un patrimoniu de o valoare incontestabilă. Memoria lui Dumitru Haha va dăinui prin artefactele pe care le-a lăsat urmașilor și prin muzeul pe care l-a înființat și organizat după sufletul său.
Translate »

⛔Nu puteți copia conținutul acestei pagini!⛔