Potrivit informațiilor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani, râul Prut, la intrarea în țară, a fost depășită cota de inundație. Astfel, la ora 22.00, la Oroftiana, râul Prut măsura 500 cm iar tendinţa este de creştere.

Încă din cursul zilei de duminica, populaţia a fost avertizată să nu desfăşoare activităţi în zonele inundabile şi în lunca Prutului. Totodată, persoanele care desfăşoară activităţi economice în Lunca Prutului (balastiere şi stâni) au fost anunţate sa evacueze zona. Două echipaje ale  ISU Botoşani sunt în teren şi monitorizează situaţia.  ,,Dacă Prutul va crește și va ieși din matcă vom evacua toate animalele de la stâni și de pe lunca Prutului  suntem pregătiți cu toții am avertizat pe fiecare în parte să fie atenți  iar dacă Prutul crește în următoarele ore începem evacuarea” a declarat primarul comnunei Hudeşti Viorel Atomei.COD PORTOCALIU / Ca urmare a propagӑrii viiturilor formate în bazinul superior al Prutului, amonte de intrarea în ţarӑ, se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE  pe râul Prut – sector amonte Acumularea Stânca Costeşti, județul Botoșani.

Pe baza informaţiilor actuale, se estimează că la staţia hidrometrică Oroftiana pe râul Prut se va înregistra un nivel maxim de 610 – 630 cm (cu 140 – 160 cm peste COTA DE IUNDAŢIE), iar la staţia hidrometrică Rădăuţi Prut pe râul Prut se va înregistra un nivel maxim de 420-430 cm (cu 10 – 20 cm peste COTA DE INUNDAŢIE).