În perioada 11-17 martie 2019, poliţiştii rutieri botoşăneni au desfăşurat pe raza întregului judeţ acţiunea SEATBEALT, pentru verificarea şi impunerea folosirii centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de fixare omologate.

 

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu subunităţile de profil au acţionat săptămâna precedentă pe mai multe sectoare de drum,  pentru determinarea conducătorilor de autovehicule să nu folosească telefonul mobil în timpul mersului, decât dacă este dotat cu dispozitiv  sau accesorii de tip mâini libere, în vederea asigurării unor condiţii optime de siguranţă pentru desfăşurarea traficului rutier pe toată reţeaua de drumuri ale judeţului Botoşani, precum și determinarea  conducătorilor autoturismelor participante la traficul rutier şi a pasagerilor acestora să poarte centura de siguranţă.

Astfel, 28 de poliţişti au acţionat zilnic în trafic pentru  informarea cetăţenilor cu privire la consecinţele folosirii telefonului mobil în timpul mersului, fără dispozitiv sau accesorii mâini libere, în vederea reducerii numărului accidentelor grave, al persoanelor decedate şi cel al răniţilor grav.

Au fost controlate peste 1.500 de autovehicule, iar ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 862 de sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a acestora depăşind suma de 249.000 de lei.

În total, 270 de conducători auto au fost sancţionaţi pentru neportul centurii de siguranţă iar 39 pentru utilizarea telefonului mobil în timpul condusului.

 

Acţiunea a avut loc în toată ţara, fiind coordonată de Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Controalele au fost efectuate simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene.