Adio, huzur pe banii statului! De acum înainte refuzul unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social. Scrie negru pe alb în modificările aduse Legii asistaţilor social. Actul normativ a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis și a intrat în vigoare în 22 octombrie.

Cine refuză un loc muncă, îşi pierde ajutorul social! Este una dintre măsurile legislative prin care guvernul vrea să încurajeze munca şi să-i responsabilizeze pe asistaţii social, în condiţiile în care, în România sunt peste 200.000 de persoane care primesc bani de la stat. Astfel, ajutorul social va fi sistat dacă beneficiarii sunt apţi de muncă, dar refuză o oportunitate de angajare.

De asemenea, legea stabileşte obligaţii şi pentru primari. Ei trebuie să întocmească un plan de activităţi sezoniere, pe baza cererilor primite de la firmele care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza localităţii respective, acest lucru în condițiile în care cei mai mulți asistați social sunt în mediul rural. În Mehedinți, sunt în jur de 5.000 de beneficiari ai venitului minim garantat. Cel mai mare număr de asistați social se regăsesc în comuna Gruia acolo unde 189 de persoane primesc ajutor social, iar cei mai puţini sunt în comuna Oprișor, acolo unde sunt doar 7 persoane, care beneficiază de ajutorul minim garantat, conform datelor frunizate de agenția județeană pentru plăți și inspecție socială, la finalul lunii august a acestui an.

În România, sunt peste 200.000 de persoane care primesc în medie 250 de lei pe lună drept ajutor social. Reprezentanţii Ministerului Muncii au anunţat că firmele care angajează asistaţi social, şomeri şi persoane vulnerabile vor primi lunar câte 500 de euro pentru fiecare persoană încadrată în muncă.