https://www.youtube.com/watch?time_continue=100&v=vm-wZwnEK5A&feature=emb_logo

Aproximativ 100 de cadre medicale şi personal auxiliar din cadrul Spitalului municipal Dorohoi au declanşat un protest spontan astăzi dimineaţă împotriva deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) anunţate ieri prin care spitalul dorohoian era desemnat drept spital suport, în prima linie, pentru Pacienţii diagnosticaţi cu infecţie cu COVID 19.

Participanţii la protest şi-au manifestat nemulţumirea în faţa pavilionului administrativ al spitalului, scandând „NU VREM GENOCID”, mulţi dintre ei purtând foi cu acest slogan.

După mai bine de jumătate de oră de la începerea protestului spontan, în mijlocul lor a venit managerul unităţii, medicul Bogdan Anton, dar şi primarul municipiului, Dorin Alexandrescu.

Cei doi au explicat protestatarilor că decizia a fost luată de forurile judeţene fără ştiinţa lor şi au promis că fac toate demersurile pentru protejarea cadrelor şi pacienţilor spitalului dorohoian.

declaraţii ale managerului Spitalului municipal Dorohoi, Bogdan Anton:

 • Materiale puţine, nu se găsesc şi nu ne-a ajutat nimeni cu nimic. De la nivel central am primit doar 25 de măşti şi 30 de combinezoane, după zeci de cereri pe care le-am făcut.
 • Deocamdată, la nivel de judeţ, nu este o certitudine şi o situaţie clară cu ce o să se întâmple cu noi.
 • Nu ştiu care este explicaţia, s-a hotărât să se facă la Dorohoi spital COVID.
 • Până acum am primit doar hotărârea CJSU fără să mi se explice  ce va trebui să primească spitalul Dorohoi. Verbal, mi s-a spus că s-a pus problema ca, eventual, să preluăm cazurile grave şi foarte grave care depăşesc capacitatea ATI- ULUI Botoşani.
 • Am timis ieri la DSP şi CJSU, o justificare prin care am spus că nu avem infrastructura necesară pentru a asigura condiţiile unui spital COVID.

  Foto Realitatea Dorohaiana 

 • Instalaţia de oxigen a spitalului Dorohoi este veche de peste 40 de ani care, la o încărcare rezonabilă, spun specialiştii, ar putea să ducă două atmosfere în condiţiile în care orice ventilator din lume, (ventilator necesar pentru pacienţii COVID 19 n.r.) funcţionează cu patru atmosfere. Instalaţia de aer comprimat este la fel de veche, nu a fost folosită poate de zeci de ani de zile.
 • Logistic vorbind, noi nu suntem pregătiţi pentru a fi spital pentru COVID.
 • Am fost informaţi foarte târziu. Toate achiziţiile care le-am făcut până acum şi tot ce ne-am chinuit noi să obţinem din diverse surse au fost calibrate pentru un spital non COVID, aşa cum a fost trecut iniţial şi în planul Ministerului Sănătăţii, ca fiind a patra sau a cincea linie suport pentru COVID. Acum am fost trecuţi cumva în prima linie, fără să fim anunţaţi, decât ieri, în ciuda memoriului pe care l-am trimis la DSP, prin care le-am transmis că nu suntem capabili să ducem toate astea.
 • Fac toate demersurile, împreună cu domnul primar, ca să încercăm să protejăm angajaţii spitalului. Toată lumea trebuie să ne facem datoria pentru care ne-am angajat. Datoria noastră este să tratăm pacienţii, să salvăm vieţi, dar trebuie să ne apărăm şi pe noi.

  Foto Realitatea Dorohaiana 

 • Am trimis astăzi la DSP şi CJSU o nouă solicitare de materiale, mult extinsă, în condiţiile în care, dacă va trebui să primim COVID, materialele vor fi mult, mult mai multe decât ce avem noi acum. Lucrez acum la un memoriu în care arăt că funcţionăm cu personal redus, avem doar trei ATI-şti, din care un medic de peste 65 de ani, un singur medic infecţionist, un singur cardiolog, fără linie de gardă pe neurologie, pe cardiologie, pe laborator, pe radiologie. DSP Botoşani ştie foarte bine situaţia spitalului Dorohoi, nu ştiu care a fost fundamentul pentru care s-a luat decizia cu spitalul Dorohoi. Fac acum un memoriu în care solicit să mi se dea o fundamentare a acestui lucru.
 • Spaţii de cazare în Dorohoi pentru cadrele medicale care nu vor să întoarcă acasă la familie. Personal, eu nu mam mai luat contact cu fetele mele de două săptămâni, le-am dus la socri. Cine poate să facă lucrul acesta să-l facă. Cine nu, vom identifica spaţii de cazare.Sursa :https://www.realitateadorohoiana.ro/