Într-un pas decisiv către protejarea agriculturii din județul Botoșani, proiectul sistemului antigrindină intră în linie dreaptă. Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a finalizat cu succes licitația pentru realizarea punctelor de lansare a rachetelor antigrindină, un element esențial în combaterea fenomenelor meteo extreme care afectează grav agricultorii din zonă.

Firma câștigătoare a licitației a realizat deja proiectele tehnice și a depus solicitările necesare pentru autorizarea construirii acestor puncte, proces ce se va desfășura în următoarele luni. Aceste măsuri sunt esențiale pentru diminuarea pierderilor fermierilor cauzate de căderile de grindină și pentru protejarea a peste 250 de mii de hectare de teren arabil din județ.

Localizarea Punctelor de Lansare

În urma demersurilor făcute de echipa PSD Botoșani, Guvernul României a aprobat înființarea a 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Dintre acestea, pentru 8 puncte de lansare licitația a fost deja adjudecată, urmând să fie construite în comunele:

  • Roma
  • Havârna
  • Corlăteni
  • Ungureni
  • Gorbănești
  • Hănești
  • Durnești
  • Avrămeni

Pentru celelalte 4 puncte de lansare de la Albești, Copălău, Curtești și Văculești, licitația va fi reluată.

Pe lângă protejarea culturilor agricole, realizarea acestor puncte de lansare va contribui semnificativ și la crearea de noi locuri de muncă în județ. Fiecare punct de lansare va genera 9 locuri de muncă, totalizând 108 locuri noi. Aceste noi oportunități de angajare vor fi gestionate de reprezentanții Unității de Combatere a Căderilor de Grindină – Moldova 1 – Iași, care vor desfășura procesele de recrutare, instruire și angajare a personalului necesar.

Inițiativa de a construi un sistem antigrindină în județul Botoșani este un exemplu concret de dezvoltare regională și de sprijin pentru comunitatea agricolă. Prin protejarea culturilor și crearea de noi locuri de muncă, acest proiect aduce beneficii semnificative economiei locale și contribuie la stabilitatea și prosperitatea județului.