Deși este nevăzătoare din naștere, Claudia Ţilia a reușit până la 24 de ani ceea ce alții nu au făcut într-o viață de om, fiind exemplul grăitor al femeii puternice și determinate. Face a doua facultate, concomitent cu un master, cochetează cu poezia, muzica și teatrul, scrie ziarul Adevărul. 

Claudia Ţilia are 24 de ani, este din Botoșani și a absolvit Facultatea de Psihologie, în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acum face, concomitent, a doua facultate și un master în psihologie judiciară.

În plus, încă din copilărie cântă, scrie poezii și iubește teatrul. Toate aceste activități ar fi fost obișnuite dacă Claudia ar fi fost ca noi toți, însă ea nu a văzut niciodată lumina zilei. Acest lucru nu a oprit-o însă nicio clipă să facă aproape tot ce și-a propus.

„Dizabilitatea nu poate fi un impediment în urmarea unei cariere, bineînțeles că există anumite limite, care sunt pentru a fi depășite, cel puțin, în viziunea mea. Limitele reprezintă niște obstacole pe care, pentru a le depăși, este nevoie să ieșim mai mult din zona de confort, dar pot fi depășite. Nu poți aștepta ca lucrurile să se facă singure. Este nevoie de inițiativă, fără scuze”, a spus Claudia Ţilia, pentru Adevărul.

Claudia s-a născut în anul 1997, chiar în ziua de Crăciun. Deși inițial vestea că fetița familiei Ţilea s-a născut fără vedere a căzut ca un trăsnet pe capul părinților, Claudia s-a dovedit a fi un adevărat dar. A vorbit foarte repede și a fost mereu un copil înzestrat și dornic să învețe, mărturisesc părinții.

Mai mult decât atât, botoșăneanca a fost mereu un munte de curaj şi ambiţie, iar lipsa vederii nu a împiedicat-o să-şi trăiască copilăria și adolescența. S-a jucat cu păpușile, s-a plimbat și a explorat chiar cu riscul de a se rătăci. A mers chiar și cu bicicleta.

A urmat Liceul Special ”Moldova” pentru nevăzători și a luat cu brio Bacalaureatul, urmându-și apoi visul de a merge la facultate. A terminat deja Facultatea de Psihologie, la Cluj, iar acum este studentă și la Facultatea de Filozofie. În paralel, face şi un masterat în psihologie judiciară. Spune că studiază intens cu ajutorul programelor speciale destinate nevăzătorilor.

„Mă folosesc, în general, de tehnologie. Pe laptopuri sau orice computer, dar și pe telefoanele mobile pot fi instalate unele programe vocale, cititoare de ecran, programul pur și simplu citește tot ce scrie pe ecran”, precizează Claudia.

La 24 de ani, Claudia Ţilia este o tânără erudită, cu visuri mari. A făcut psihologia dintr-o nevoie de înțelegere a laturii umane și visează să ajute victimele infracțiunilor și abuzurilor de orice fel să treacă mai ușor peste traumă, iar pe infractori să-i înțeleagă mai bine, tot pentru a-i ajuta să ducă o viață în limitele legii.

„Am ales psihologia fiindcă am vrut să înțeleg relația dintre gânduri, emoții și comportamente umane. Aş vrea să folosesc această înțelegere pentru a aduce o contribuție în societate. Mă gândeam să lucrez cu victimele traficului de persoane, violului, victimele unor infracțiuni, în general, dar și cu infractorii”, explică tânăra botoșăneancă.

Fire artistică, înclinată spre frumos, Claudia a cântat pe scenă şi a scris poezii încă din copilărie. În plus, acum este foarte activă în viaţa socială şi îşi doreşte să ducă o viaţă cât mai independentă.