Comunicat:

Date fiind declarațiile publice ale parlamentarilor PNL și prefectului PNL din Botoșani, care s-au antepronunțat și chiar au făcut selecție în partid pentru identificarea unei persoane care să ocupe funcția de secretar general al Instituției Prefectului, funcție publică din categoria înalților funcționari publici, deputatul PSD, Alexandra Huțu, a cerut ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, să explice de ce funcția de secretar general al Instituției Prefectului, nou înființată, a fost politizată.

„Am solicitat oficial, în numele botoșănenilor care m-au trimis în Parlament, să mi se explice ce înseamnă asumarea politică a secretarului general al Instituției Prefectului, atât timp cât o astfel de funcție poate fi ocupată numai de o persoană care nu are voie sa fie membru al unui partid politic, sub sancțiunea demiterii din funcția publică. De asemenea, am cerut să mi se comunice care este cadrul legal pentru numirea definitivă a unei persoane, deja identificată și nominalizată, în funcția de secretar general al Instituției Prefectului, fără ca aceasta să promoveze vreun concurs în acest sens și fără să fi absolvit programele de formare specializată la Institutul Național de Administrație, condiție specifică și obligatorie pentru ocuparea acestei funcții. Ce e și mai stupefiant este că liberalii botoșăneni au făcut această selecție deși postul încă nu există în organigrama Prefecturii, deci nu poate fi ocupat”, a declarat deputatul PSD, Alexandra Huțu.

Funcția de secretar general al Instituției Prefectului a fost înființată prin OUG nr. 4/2021, același act normativ modificând statutul prefectului și subprefectului. Practic modificarea permite prefecților și subprefecților să fie membri de partid și să facă mai mult politică decât administrație publică în slujba județelor, iar secretarul general al prefecturii trebuia să fie garantul stabilității și să asigure managementul tehnic la nivelul acestei instituții, însă acest lucru nu se întâmplă.