Metoda denumită generic „accidentul” este modul prin care anumite persoane încearcă şi uneori reuşesc să obţină sume mari de bani sau alte foloase materiale, profitând de îngrijorarea sau de naivitatea unor persoane.

În ultima perioadă, la nivelul IPJ Botoşani au fost înregistrate mai multe infracţiuni de înşelăciune prin modul de operare „accidentul”, dintre acestea doar una fiind consumată şi restul fiind tentative.

Aceste infracţiuni sunt în atenţia politistilor, constituindu-se un grup de lucru care efectuează cercetări şi investigaţii exclusiv pe această problematică.

În acest context, poliţiştii botoşăneni atenţionează din nou cetăţenii să manifeste prudenţă atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute ce pretind a deţine diferite calităţi precum cea de avocat, procuror, poliţist sau medic şi solicită sume de bani ori alte bunuri.

În situaţia în care sunteţi înştiinţaţi în cadrul unei astfel de convorbiri cu privire la existenţa unui eveniment rutier în care ar fi implicată o rudă sau o persoană apropiată dumneavoastră, nu daţi curs solicitărilor, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională.

Pentru a nu deveni victimele unei astfel de infracţiuni, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani recomandă:

  • nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute. Verificaţi mai întâi dacă situaţia ce se pretinde a fi urgentă este reală prin contactarea persoanei implicate în eveniment (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare).

  • În situaţia în care nu reuşiţi să verificaţi veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i apelantului o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;

  • nu efectuaţi transferuri bancare şi remiteţi sume de bani unor persoane necunoscute;

  • manifestaţi prudenţă faţă de persoanele cu care intraţi în contact şi nu dezvăluiţi informaţii personale ori referitoare la sumele de bani pe care deţineţi ori le primiţi cu diferite titluri ( pensii, salarii, etc. ) De asemenea, nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu.

Având în vedere faptul că vârstnicii reprezintă principala categorie de persoane vizate de infractori, aceştia fiind mai vulnerabili în ceea ce priveşte victimizarea prin aceste infracţiuni, pentru a preveni implicarea lor în astfel de evenimente, vă rugăm să transmiteţi acest mesaj şi către dumnealor.