La data de 15 martie 2022, polițiștii din cadrul IPJ Botoșani – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, în colaboare cu polițiștii de frontieră din cadrul S.T.P.F Botoșani și specialiști ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava au desfășurat activități de consiliere și informare a cetățenilor ucraineni, în contextul conflictului armat din zonă.

Activitățile au fost desfășurate în zona punctului de trecere a frontierei Stînca, dar și în alte locații de pe raza județului, unde sunt cazate temporar persoane refugiate din Republica Ucraina.

De asemenea, astfel de activități au fost desfășurate și în zona Gării Botoșani și a autogărilor de pe raza municipiului Botoșani.

Sunt consiliate, în special, persoanele de gen feminin, fiind prezentate aspecte legislative și de procedură, purtându-se discuții în vederea reducerii riscului victimal și conștientizării unor pericole pe fondul stării de vulnerabilitate.

Persoanele consiliate au beneficiat de materiale de informare tipărite în limbile română, engleză și ucraineană, cu sprijinul ROCONNECT.

Persoanele aflate în mișcare, ca urmare a unui conflict armat, formează un grup vulnerabil, care trebuie să fie protejat împotriva:

  • violului, mutilării, torturii, tratamentelor sau pedepselor crude, inumane sau degradante, precum și altor amenințări la adresa demnității umane, cum ar fi actele de violență sexuală (prostituția forțată și orice formă de hărțuire);

  • sclaviei sau oricărei forme contemporane de sclavie, cum ar fi munca forțată actelor de violență fizică, financiară, și psihologică menite să răspândească teama sau teroarea în rândul persoanelor aflate în mișcare.

Principalele riscuri:

  • inducerea în eroare pentru oferirea unor servicii gratuite de cazare sau transport;

  • promisiunea unui fals loc de muncă în alt oraș sau în alt stat membru UE;

  • solicitarea unor servicii, uneori imorale, în schimbul unui pretins ajutor în vederea reîntregirii familiale;

  • metoda “loverboy” – dragostea falsă sau în scopul câștigării încrederii în vederea exploatării ulterioare.

Cei care au suspiciunea cu privire la un astfel de pericol trebuie să ceară imediat ajutor prin intermediul S.N.U.A.U. 112.