În contextul activităţilor de prevenire, descoperire şi sancţionare a faptelor antisociale săvârşite de infractorii voiajori, la data de 25.03.2019, poliţiştii rutieri din oraşul Flămânzi, au oprit în trafic, pe drumul european DE58, în localitatea Copălău, un autoturism în care se aflau doi tineri, de 24, respectiv 17 ani, ambii din oraşul Hîrlău, judeţul Iaşi.

          În urma controlului efectuat, în interiorul autoturismului au fost identificate mai multe bunuri (acumulatori auto, plăcuţe de înmatriculare confecţionate din material plastic şi din tablă şi un spray iritant-lacrimogen) pentru care nu existau documente legale de proveniență.

Pentru abaterile săvârşite la normele rutiere, faţă de conducătorul auto de 24 de ani, a fost dispusă măsura sancționării contravenționale, conform OUG 195/2002 (R), cu amendă în valoare de 1.160 de lei, precum şi măsurile complementare de reținere a permisului de conducere și a certificatului de înmatriculare al autoturismului în cauză.

De asemenea, conducătorul auto a fost sancţionat contravențional cu amendă în cuantum de 500 de lei, conform Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, bunurile identificate fiind ridicate în vederea confiscării.

Poliţiştii atrag din nou atenţia cetăţenilor cu privire la unul dintre modurile de operare adoptate de infractorii voiajori: se prezintă drept vânzători ambulanţi şi oferă spre vânzare diverse bunuri sau afirmă că doresc să achiziţioneze bunuri de la cetăţeni (electrocasnice vechi, fier vechi, diverse produse obţinute în gospodăria proprie). Acesta este doar un pretext de a pătrunde în curtea sau locuinţa dumneavoastră şi să observe unde vă ţineţi lucrurile de valoare sau banii, iar prin distragerea atenţiei, pot comite furtul chiar atunci.

 

Pentru a nu deveni victimele unor astfel de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă următoarele:

  • Acordaţi atenţie persoanelor străine de localitatea dumneavostră care bat la porţile oamenilor sub diverse motive.
  • Reţineţi semnalmentele acestora, precum şi alte detalii, cum ar fi bunurile pe care le vând sau autovehiculul cu care se deplasează (culoare, număr).
  • Ţineţi permanent legătura cu rudele şi vecinii care sunt în vârstă, reamintindu-le de regulile de siguranţă personală, pentru a nu deveni victimele infracţiunilor de furt sau înşelăciune.

 

În situaţia în care deveniţi victima unei infracţiuni sau aflaţi date despre comiterea unei astfel de fapte, adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

 

                                 Dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului

 

La data de 24.03.2019, lucrătorii Secţiei de Poliţie Rurală Vlăsineşti au oprit pentru control, pe un drum sătesc din localitatea Adășeni, un autoturism condus de un bărbat de 59 ani, din oraşul Săveni.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, valoarea indicată fiind de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, bărbatul a fost condus la o unitate spitalicească, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

          În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care se află sub influența alcoolului sau a altor substanțe.