Cu următoarea ordine de zi :
I. Prezentarea Planului de Măsuri privind gestionarea riscului manifestat de virusul COVID -19 şi actiunile preventive derulate în spaţiile cu aflux de persoane în vederea constientizării populaţiei cu privire la importanţa respectării măsurilor de sănătate publică dispuse;

II. În urma analizei situaţiei ,se impune luarea următoarelor măsuri:

Evitarea zonelor aglomerate unde sunt expuse la contact direct si/sau interactiune cu un numar mare de persoane, de tipul adunarilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
Ferirea copiilor de acele locuri de joaca care presupun atingerea unor suprafete/obiecte comune de catre un numar mare de copii.

Limitarea la maximum a oricarui contact direct cu alte persoane, in afara celor care fac parte din familia restransa, prin gesturi cum ar fi: strangerea mainilor, imbratisarile, sarutul obrajilor sau al mainilor, atingerea fetelor cu mainile.
Se recomanda, inclusiv in privinta persoanelor impreund cu care se locuieste, sä NU se intre in contact direct decat după igienizarea mainilor atunci cand se revine la domiciliu.
Evitarea atingerii suprafetelor care sunt atinse in mod frecvent si de alte persoane,precum: balustrade, clante, manere, butoane de lift sau de acces.
In cazul in care persoanele sunt nevoite sa atinga aceste suprafete, trebuie sä se protejeze folosind servetele de unica folosinta.
Pastrarea unei distante de minim 2 metri, fata de celelalte persoane.
In cazul in care persoanele se afla in transportul in comun vor incerca sä NU stea fata in fata cu alte persoane.
Dupd folosirea transportului in comun, se vor igieniza mainile inainte de a se atinge fata, nasul sau gura.

Folosirea, pe cat posibil, a rutelor sau modalitatilor alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. Se recomanta folosirea intervalelor orare cu nivel scazut de trafic de persoane.
In zonele urbane, pentru distante mici, se recomanda folosirea modalitatilor alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrica, fie mersul pe jos.
• Evitarea deplasarilor in tarile care se confrunta cu numar mare de cazuri de infectari cu noul coronavirus (COVID-19) si descurajarea intoarcerii in tars a persoanelor din zonele de risc, respectiv din tarile cu numar mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate in timp real despre tarile vizate pot fi obtinute accesand link-ul(http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor si localitatilor din zona rosie si zona galbena cu transmitere a COVID-19″
• In cazul in care se calatoreste intr-o tars expusa infectiei cu noul coronavirus exista riscul ca la momentul revenirii in tars, in functie de actualizarea zonelor rosii/galbene, sä fie necesar ca persoanele sa ramand in carantina/izolare la domiciliu timp de 14 zile, impreund cu familia.
• In mod obligatoriu, romanii care se intorc in țară din zone de risc vor trebui sa intre in autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca intreaga familie sa face acelasi lucru.
Limitarea folosirii bancnotelor si a monedelor, optand pentru plati cu cardul/telefonulsau plati on-line.
• Transmiterea virusilor se realizeaza intr-o pondere semnificativa prin intermediul banilor, cu care is contact, statistic, un numar foarte mare de persoane.

Optarea pentru munca de acasa, in masura in care exista aceasta posibilitate oferita de angaj ator.
Exista recomandari din partea Ministerului Muncii, in atentia angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajati si prezentarea eventualelor optiuni legale pe care le au la dispozitie.
Detalii, aici:

Respectarea cu strictete a regulilor de igiend personals recomandate de autoritati,pentru protejarea atat a persoanei cat si a celor apropiati. Folosirea mastii de protectie doar in cazul in care persoana are simptome de grips sau raceala, pentru a-i proteja pe ceilalti. Norme de igiend pentru populatie:
• Spalati-va pe maini cu ape si sapun, minimum 20 de secunde, dupd orice contact cu o suprafata potential contaminate.
• Folositi prosoape de hartie, de preferat, pentru a vä sterge mainile.
• Nu va atingeti ochii, nasul sau gura cu mainile neigienizate.
• Daca stranutati sau tusiti acoperiti-va gura si nasul cu un servetel de unica folosinta, pe care aveti grija sal aruncati imediat la cosul de gunoi.
• Dezinfectati frecvent, cu solutie pe baza de alcool sau clor, suprafetele cu care intrati in contact, atat acasa cat si la locul de munca.
• Aerisiti de mai multe on pe zi incaperile in care desfasurati activitati.

Luati medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescriptia medicului.
NU beti lichide din aceeasi sticla/pahar cu alte persoane si nu folositi aceleasi tacamuri.
NU intrati in contact direct cu persoanele aflate in autoizolare la domiciliu, indiferent daca prezinta sau nu simptome specifice coronavirus.
Masca de protectie/masca chirurgicala ii protejeaza pe cei din jurul dumneavoastra, in cazul in care aveti simptome de gripa sau raceala, intrucat previne raspandirea virusului pe cale respiratorie.
Masca de protectie trebuie sa acopere complet nasul si gura persoanei care o poarta.
Populatia trebuie sa cunoasca faptul ca nu in toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibila prin simptome specifice (tuse, febra, dificultati in respiratie).
Virusul poate fi raspandit inclusiv de persoane aparent sanatoase, care nu au cunostinta de faptul ca sunt purtatori ai noului coronavirus.
Informati-va despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
Puteti obtine detalii daca sunati la 0800.800.358, care este un numar de informare, nu este un numar de urgenta.
• Doar in cazul urgentelor sunati la 112!

Evitarea cu prioritate, a expunerii persoanelor in varsta (peste 65 de ani) si a celor cu imunitate scazuta/boli asociate catre alte persoane cu simptome de gripa sau raceala, in zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile in cazul infectarii cu noul coronavirus sunt varstinicii cu multiple afectiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).
In Italia, pang pe 9 martie, mai mult de jumatate din cazurile de infectie s-au inregistrat la persoane de peste 65 de ani si aproximativ 90% din decese au survenit la pacienti de peste 70 de ani.
Nu s-a inregistrat niciun deces la pacienti cu varsta sub 40 de ani si un singur deces intre 40 si 50 de ani.
In cazul tinerilor si al copiilor (0-18 ani) a fost inregistrata cea mai mica rata de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.
Semnalarea catre autoritati a oricarui caz despre care aveti cunostinta ca ar fi putut intra in contact cu o persoana confirmata cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o tars afectata (zona rosie sau zona galbend) si care nu se afla in izolare.
Manifestarea unei atitudini preventive fata de orice caz, intrucat raspandirea virusului este posibila si din partea persoanelor care nu manifests simptome specific
Semnalarea imediata a medicului de familie de catre persoanele care au calatorit in zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar daca la momentul respectiv NU se
aflau pe lista zonelor aflate sub alerts. Detalii pot fi obtinute accesand link-ul
(http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor si localitatilor din zona rosie si
zona galbena cu transmitere a COVID-19″, actualizata periodic.
• In cazul in care persoana nu poate apela/ contacta medicul de familie, se va apela Directia de Sanatate Publica Botosani si in ultima instanta la 112.
Se va ramane acasa daca persoana are simptome de grips sau raceala (tuse, febra,dificultati in respiratie) si se apeleaza medicul de familie pentru a solicita sfaturi. Persoana NU va merge din primul moment la unitatile de urgenta.
Exista riscul, ca in cazul in care persoana este purtatoare a virusului, sa
transmits si altor persoane noul coronavirus.
Este de preferat ca persoana sa ramana la domiciliu, iar transferul catre spital sa se realizeze in mod organizat, respectand toate masurile de izolare.
Daca persoanele se afla in autoizolare la domiciliu trebuie sa respecte cu stricteterecomandarile autoritatilor, persoanele NU trebuie sa paraseasca sub nicio forma domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU trebuie sa primeasca vizitatori si NU trebuie sa intre in contact apropiat cu eventualele persoane care le furnizeaza alimente sau produse.
In cazul in care persoanele incalca regimul autoizolarii la domiciliu risca
amenzi de pang la 20.000 de lei, precum si dosar penal in cazul in care contribuie la raspandirea virusului.
Pentru persoanele care yin din zona rosie, potrivit listei publicate si actualizate zilnic de Institutul National de Sanatate PubLica se impune carantinarea obligatorie pe o perioada de 14 zile, iar pentru persoanele care vin din zona galbena se impune autoizolarea la domiciliu pentru o perioada de 14 zile, de la data revenirii in tars. Nerespectarea acestei masuri atrage atat raspunderea contraventionala, cat si penala.
De asemenea se recomanda tuturor cetatenilor romani, pentru protectia for si a familiilor acestora, sa ramand in statele de resedinta.