Noi precizări ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă au fot transmise astăzi, şi, chiar dacă, acestea nu se aplică deocamdată în localităţile din judeţul Botoşani, ele sunt menite să nu lase cetăţenii fără accesul la serviciile publice specializate pe eliberarea documentelor de identitate, de înmatriculare, precum şi a paşapoartelor şi permiselor de conducere, în cazurile în care cifrele de incidenţă sar de pragurile de alertă.

În acest sens, DSU vine în sprijinul cetăţenilor din localităţile în care se instituie interdicţia de părăsire a locuinţei. Aceştia vor putea să se deplaseze fără a încălca interdicţiile în cazul în care vor avea nevoie să apeleze la serviciile publice specializate pe eliberarea documentelor de identitate, de înmatriculare, precum şi a paşapoartelor şi permiselor de conducere. Scopul deplasărilor va trebui dovedit în temeiul unor documente ce atestă programarea la serviciile publice sau urgenţa călătoriei în străinătate. Prevederile sunt binevenite pentru botoşănenii care vor dori să apeleze la serviciul de eliberare a paşapoartelor ce funcţionează inclusiv până la ora 20, astfel încât acestora să nu le fie teamă că sunt surprinşi pe drumuri de echipele de ordine publică, iar programul de funcţionare a serviciului să poată rămâne nemodificat. Precizările DSU se aplică în localităţile unde rata de infectare depăşeşte 7 la mie, situaţie în care nu se află la această dată nicio localitate din judeţul Botoşani.

Incidenţa cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile este astăzi, 29 martie, de peste 4 la mie în Stăuceni, Todireni şi Ripiceni, în timp ce depăşirea pragului de 3 la mie s-a înregistrat în Municipiul Botoşani şi comunele Corlăteni, Manoleasa, Nicşeni, Ştiubieni şi Vârfu Câmpului. Pentru incidenţe de sub 7 la mie interdicţia de deplasare fără un motiv justificat este între orele 22.00 şi 05.00.