În cursul acestei săptămâni, municipalitatea a dezvăluit conceptul Muzeului Transfrontalier Multimedia al Diversității Culturale, creat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, prin Programului Comun România-Ucraina 2014-2020, Instrumentul European de Vecinătate.

Filmul 3D prezentat de primăria botoșăneană face parte din documentația pentru avizarea lucrărilor de intervenții, în cadrul căreia a fost fundamentat conceptul muzeului, definitivat în proiectul tehnic și a execuției efective a lucrărilor de construcție.

După parcurgerea acestor etape, botoșănenii și turiștii vor beneficia de o experiență inedită în muzeul amplasat într-unul din beciurile Centrului Istoric.

Echipa de proiect va organiza întâlniri cu persoane interesate din instituții de cultură și organizații non-guvernamentale relevante, reprezentanți ai etniilor și membri ai comunității interesați să contribuie la crearea suportului informațional al muzeului.

Muzeul nu este doar al Primăriei, ci al botoșănenilor, pe care îi rugăm să se implice pentru ca împreună să realizăm un produs turistic unic în regiune”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Una din cele mai așteptate activități din cadrul proiectului va fi scanarea beciurilor din Centrul Istoric, cu utilizarea celor mai noi tehnologii. Dacă, în urma scanării, se confirmă mitul potrivit căruia așa zisele „catacombe” din centrul orașului creează un labirint subteran, vor fi accesate noi finanțări pentru valorificarea lor turistică.

Proiectul „Întoarcere la rădăcinile noastre comune” este implementat de Primăria Municipiului Botoșani, în calitate de lider de parteneriat, alături de Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, iar din Ucraina partenerii proiectului sunt Direcția pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.

Partenerii din Ucraina vor înființa de asemenea un muzeu, dedicat armelor, într-o clădire de patrimoniu din orașul Ivano Frankivsk.

Valoarea acestui proiect este de 938.560 euro, din care 520.800 euro vor fi alocați primăriei botoșănene.