Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a revenit astăzi la Botoșani pentru a se întâlni cu o parte dintre fermieri și cu autoritățile județului.

Ministrul Agriculturii și-a programat vizita la Botoșani pentru a discuta cu autoritățile județului și cu fermierii despre secetă, numai că între timp problema s-a rezolvat pentru că a plouat destul de mult iar în sol este suficientă apă pentru culturile de grâu, porumb sau rapiță. Adrian Oros a avut în această  dimineață o întâlnire cu prefectul județului după care a discutat reprezentanții Direcției Agricole, APIA, AFIR și a altor instituții. La întâlnire au participat și câțiva producători din județul Botoșani precum și președinții asociațiilor Moldoovis și a Cultivatorilor de Cereale.

„Am venit la Botoșani să facem o analiză privind situația agricultorilor și fermierilor din județul dumneavoastră, un județ dezvoltat din acest punct de vedere. Vrem să vedem care este starea culturilor, starea sistemului de irigații, atâta cât este, situația plăților către fermieri. O să avem o întâlnire și cu liderii asociațiilor de fermieri. Din păcate, pandemia de coronavirus s-a suprapus cu o secetă puternică cum de foarte multă vreme nu a mai fost”, a spus Adrian Oros.

Una dintre principalele teme de discuții la întâlnirea de astăzi a fost investiția în irigații. Ministrul Agriculturii spune ca investițiile în sistemele de irigații au fost puține în ultimii ani iar unele lucrări au fost de proastă calitate.

„Avem un sistem de irigații care acum se reabilitează. A început în urmă cu patru ani un program de reabilitare a infrastructurii principale de irigații care dacă ar fi fost reparat în mod corect și complet, ar fi deservit cam 2 milioane de hectare. Acest lucru nu s-a întâmplat, se pare că s-au reabilitat maxim 300.000-350.000 de hectare. S-au făcut lucrări incomplete, s-au făcut lucrări proaste și am constatat când am dat drumul la apă pe canale. Sau s-au făcut lucrări pe infrastructura principală și nu corespundeau cu infrastructura secundară. Mai sunt și cauze legate de lipsa echipamentelor de udat a fermierilor”, a mai spus ministrul Agriculturii care a anunțat că în acest an s-a alocat suma de 240 de milioane de lei pentru reabilitarea sistemului național de irigații.

„Anul acesta s-au alocat pentru reabilitarea sistemului național de irigații, infrastructură principală, 240 de milioane de lei. De asemenea, sunt 43 de milioane de euro pentru măsura 4.3, reabilitarea infrastructurii secundare, măsură accesată de către asociațiile de udători. Va continua programul Apa gratuită prin care Ministerul Agriculturii duce până la stațiile de punere sub presiune”, a precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit ministrului Agriculturii, la ora actuală, în România, culturile sunt compromise în proporție de 50% pe aproximativ un milion de hectare.

„Am promis și vom face despăgubiri pentru toți cei care vor înregistra pierderi din cauza secetei. Facem o estimare a suprafețelor, a gradului de afectare după care o să identificăm o sumă. Vor fi sume din bugetul național și nu din bani europeni. Va trebui să vedem care este dimensiunea pagubei și să despăgubim”, susține Oros.

Translate »

⛔Nu puteți copia conținutul acestei pagini!⛔