Deputatul social-democrat botoșănean Alexandra Huțu a anunțat astăzi că a fost adoptat de către Guvern actul normativ care prevede măsuri concrete pentru susținerea mamelor și nou-născuților care provin din medii defavorizate și au nevoie în primul rând de produse pentru îngrijire, cât și de consiliere în alăptare, educație sanitară și de prim-ajutor pentru cei mici, recomandări nutriționale și orientare către servicii sociale și medicale pentru bebeluși.

Fac un apel la toate mămicile cu bebeluși de până în 3 luni din județul nostru, care au o situație materială deficitară să se adreseze primăriilor unde au domiciliul pentru a solicita pe baza documentelor depuse, tichetele sociale pe suport electronic în valoare de 2.000 de lei, conform Ordonanței de Urgență adoptată de Executiv, prin care pot să cumpere tot ce au nevoie pentru cei mici, de la scutece, articole sanitare și medicale pentru îngrijirea acestora până la articole de vestimentație inclusiv trusou. De asemenea, este important ca toate aceste mame să știe că pot apela la Direcția de Asistență socială și Protecția Copilului pentru a fi incluse în programe de orientare și consiliere pentru îngrijirea bebelușilor. Totodată îi rog pe această cale și pe reprezentanții primăriilor să demareze acțiuni de informare în zonele din localitățile lor în care știu că sunt comunități defavorizate cu femei care au născut sau urmează să nască ca să fie incluse în aceste programe de suport”, a declarat deputatul PSD Alexandra Huțu.

Acest program stipulat în Ordonanța de Urgență, care vine cu măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă – nou-născut din familiile defavorizate a fost inițiat de social-democrata Roxana Mânzatu în mandatul de ministru al Fondurilor Europene din guvernarea trecută a PSD și acum a fost operaționalizat și pus în practică tot de către aceasta, în calitate de secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

PSD a fost întotdeauna interesat de creșterea nivelului de trai și îmbunătățirea condițiilor pentru familiile cu copii, mai ales că țara noastră are una dintre cele mai scăzute rate ale numărului de nașteri din Uniunea Europeană, dar totodată una dintre cele mai ridicate rate de mame minore. De aceea, PSD a condiționat intrarea la guvernare doar dacă sunt adoptate măsuri sociale pentru familii și copii, respectiv creșterea alocațiilor, deduceri fiscale, majorarea indemnizațiilor de hrană și alte programe, inclusiv înființarea unui minister dedicat problemelor familiei și tinerilor.

„Cu siguranță că aceste măsuri de sprijin pentru mame și nouă născuți nu sunt suficiente, dar este esențial să avem un punct de plecare și să existe continuitate în implementarea unor astfel de programe. Ținta finală este ca în câțiva ani să creștem numărul de copii nou-născuți, dar să creștem concomitent nivelul de trai al familiilor cu copiii, să eradicăm rând pe rând comunitățile defavorizate, să creștem gradul de educație sanitară și medicală și să alocăm resurse pentru dezvoltarea sănătoasă a fiecărui copil din Botoșani și din fiecare județ”, a completat Alexandra Huțu.