După aproape 13 ani de la declanșarea programului de modernizare,județul Botoșani va avea din nou poartă spre Ucraina. Este vorba de Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Racovăț – Diakivti, care va fi redeschis  vineri, 10 ianuarie 2023.Punctul va funcționa în subordinea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași şi va fi deschis în regim de trafic internațional pietonal şi rutier, fără marfă, cu program de funcționare permanent. Operaționalizarea pentru alte tipuri de vehicule și mărfuri se va face  gradual.

PTF Racovăț va funcționa cu o structură de personal formată din 51 de polițiști de frontieră  un ofițer șef de punct, patru ofițeri – șefi de tură și 46 de agenți. La fel, Punctul Vamal Racovăț va avea 21 de angajați, iar la frontieră va exista și un punct de lucru al celor de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru verificări și plata taxelor de utilizare a drumurilor naționale, personalul minim fiind de 16 posturi.

Deschiderea oficială va avea loc in data de 10 Februarie 2023, la ora 10, iar la eveniment vor participa secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Ionel Scrioșteanu și subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne Gheorghe Sorescu. Totodată, la Racovăț va ajunge conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași precum și adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră chestorul principal de poliție Liviu Bute.