Virusul l-a lăsat fără coro(a)na de prefect

Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani este de noaptea trecută Dan Nechifor, fost subprefect până ieri și ex-prefect în perioada guvernării tehnocrate.

Cel puțin oficial lui Alexandru Colbu i se reproșează prestația în privința epidemiei de coronavirus.

Printre altele, Colbu a secretizat toate ședințele de Comitet Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) în care s-a dezbătut problema temutei gripe, ba chiar și-a folosit purtătorul de cuvânt pentru a da jurnaliștii afară, după ce inițial li se transmisese la una dintre întruniri că pot asista la CJSU.

Mai mult, în timp ce la București se organizează de mai multe ori pe zi conferințe de presă în care se transmite situația la zi privind răspândirea virusului, numărul de îmbolnăviri și de vindecări și măsurile care se iau pentru prevenirea înmulțirii cazurilor de infectare, la Botoșani nici Prefectura și nici CJSU nu au organizat nici măcar o singură astfel de ședință la care să comunice populației situația din județ.


Întreaga comunicare a Prefecturii pe această temă s-a redus la câteva postări pe Facebook, în mare parte dintre ele o bătaie de joc la adresa populației județului care așteaptă de la autorități informații clare, veridice și precise despre această boală.

Iată un exemplu de ”informare” postată pe pagina de Facebook a Prefecturii:

”În vederea eficientizării acțiunilor de coordonare integrată și răspuns pentru prevenirea și gestionarea riscului de răspândire a infecției cu SARS-COV-2 la nivelul județului Botoșani, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-au întrunit în data de 07.03.3020, orele 11.00, in sala ”Nicolae Iorga” din cadrul Palatului Administrativ.

Acestora li s-au adus la cunoștință hotărârile și măsurile luate la nivel național și s-a supus votului proiectul de Hotărâre nr. 5 al CJSU Botoșani.

 

Conform acestuia s-au adoptat la nivel județean măsurile CNSSU și ale Grupului de Suport Tehnico Științific privind Gestionare Bolilor Înalt Contagioase, astfel operaționându-se grupul de suport tehnic la nivelul CJSU.

La ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a participat si secretarul de stat în M.A.I., domnul Gheorghe Sorescu”.

 

Liberalii au copt înlocuirea chiar dinaintea numirii

Schimbarea atât de rapidă a prefectului are însă și o componentă politică solidă. În luna decembrie a anului trecut liberalii botoșăneni ar fi acceptat în cele din urmă numirea unui prefect susținut de ALDE după ce li s-ar fi promis ferm că este doar o măsură temporară.

 

Atunci li s-ar fi transmis să pregătească din timp un înlocuitor, iar aceasta ar fi și explicația pentru care Dan Nechifor ar fi acceptat să renunțe la postul de la Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași pentru funcția de subprefect. Liberalii au așteptat și verdictul în procesul lui Florin Țurcanu, liderul de facto al ALDE Botoșani și au găsit prilejul schimbării în gestionarea situației coronavirusului.

Alexandru Colbu ar urma să se întoarcă pe postul de director adjunct la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), post de care nu se știe cât de sigur mai este atât timp cât în cele trei luni de mandat ca prefect a reușit să îi enerveze atât pe liberali, cât și pe social-democrați.

DGASPC este o instituție care se subordonează direct Consiliului Județean Botoșani, iar cele mai importante hotărâri le ia planul CJ format doar din consilieri de la PSD și PNL. De altfel, unele acțiuni ale lui Alexandru Colbu nu i-ar fi căzut tocmai bine nici predecesorului său, Dan Șlincu, cel care ar fi început să aibă temeri că relația DGASPC cu anumite instituții ar putea avea de suferit.

 

Cert este că Alexandru Colbu devine prefectul din ultimele două decenii cu cel mai scurt mandat după cel de o lună și ceva al lui Ion Diaconu, în 2005. Citeaza cie de la https://www.botosaneanul.ro/