După o muncă titanică, după ani în care s-a stat prin arhive, neobositul profesor doctor în istorie domnul Vasile Adascaliței a dat oraşului Dorohoi  o altă carte este vorba de ,,Dorohoi secole pe ecranul memoriei Populaţie,viaţa culturală şi religeoasa”. Cartea are 395 de pagini,şi patru mari capitole.
Capitolul 1. Privirea istorică asupra târgului Dorohoi până la începutul secolui al XIX-lea
Capitolul 2. Populaţia Dorohoiului intre ani 1774-1859
Capitolul 3. Viaţa Culturală a Dorohoiului
Capitolul 4.  Viaţa Religeoasa a Dorohoiului
Lansarea Cărţi a avut loc pe data de 4 decembrie 2021 la cinematograful Melodiea din Dorohoi într-un cerc restrâns, din cauza  pandemiei COVID-19.

La eveniment au participat oficialităţi ale oraşul Dorohoi oameni de culturădin regiunea Cernăuţi şi Herţa,reprezentanții Asociatiei Prietenii Basarabiei ,Bucovinei si Ținutului Herța
Din delegaţia cernăuţeana au factut parte Mihai Grosu videograf şi colaborator TV Cernăuţi,Vasile Bâcu Președintele societăţii Mihai Eminescu din Cernăuţi,Mihai German Consilier regional Cernăuţi,Nicolaie Şapca redactor șef ziarul ,,Novîi” şi ziarul ,,Monitorul Bucovinean”,Minu Pavalachi şeful secţiei de învăţământ şi sport din cadru primăriei Herţa .Adrian Medvedi șeful secției de cultură și la administraţia raională din Herţa,Gheorghe Ungureanu sciitor,Ion Pantea primarul comunei Târnauca,Alexandru Platonov profesor de istorie din regiunea Herţa.Au participat și trei preoţi din Dorohoi Ciurariu Teodor ,Conceşti Alin Arosoaie iardin Suharău, părintele Nazare Adrian Danut. Au fost invitaţi , profesorul universitar doctor Florin Pintescu, decanul Facultății de istorie și geografie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și Vlad Gafița, lector universitar doctor la aceeaș Facultate. dar și invitați din orașul Dorohoi. La încheiere a fost lansat și cântecul La pas prin Dorohoi,textul și muzica au fost realizate de Vasile Tanase din Dorohoi iar interpreţi Sabrina Aiacoboaie și Vasile Tanase videoclipul realizat de Valy Hudeşti.