DUMINICĂ dimineață  ora 3 devine ora 4! Anunţ important privind trecerea la ora de vară! Românii vor trece dâmbătă spre duminică la ora de vară. Cum se dau ceasurile?Ca în fiecare an, trecereara  la ORA de vară  se va face în ultimul weekend din luna martie, adică în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, când ceasurile se dau înainte cu o oră, astfel ora 3.00 devine ora 4.00. Adică, vom odrmi, iar ziua de 27 martie 2022 va fi cea mai scurtă zi a anului, având 23 de ore.

Astfel, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, față de două ore, cum se întâmplă când e valabilă ora de iarnă. Odată cu introducerea orei de vară, oamenii se vor bucura mai mult de lumina naturală a Soarelui. Ora de vară rămâne valabilă până în ultimul weekend din luna octombrie.

Totodată, introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (30 octombrie). În România, schimbarea orei a fost introdusă prima dată în anul 1932.

Ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895.

În România, revenirea la ora de iarnă se va face la toamnă, la data de 30 octombrie 2022, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solară va fi pentru mai puține ore pe cer, astfel încât noaptea devine mai lungă.

Anul trecut, trecerea la ora de vară a fost făcută la data de 28 martie. Pe de altă parte, trecerea inversă de la vară la iarnă s-a întâmplat la 31 octombrie 2021, tot în ziua de duminică.