La 20 de kilometri de Cernăuţi, pe un deal de pe care se vede România, se înalţă cea mai mare mănăstire din regiune, alături de care se află un spital. Clinica Sfântul Luca este condusă de preotul Cleopa, un slujitor nu doar cu studii teologice, ci şi absolvent al Universităţii de Medicină de la Cluj. Acesta spune că ideea de a construi un spital a venit în timpul pandemiei, din dorinţa de a ajuta oamenii atunci când statul nu mai făcea față.La Mănăstirea Bănceni, regiunea Cernăuți enoriașii își găsesc alinare sufletească, dar și vindecare trupească. Clinica Sfântul Luca, construită acum un an, este una dintre cele mai noi instituții de medicină din nordul Bucovinei, care dispune de medici calificați și profesioniși, precum și de cea mai performantă aparatură medicală

„Ideea a fost realizată într-un an de zile. Deci de la luarea hotărârii de a construi până la primirea licenţei medicale a durat un an de zile. Asta a fost unul dintre punctele cheie – să dăm posibilitate oamenilor obişnuiţi să aibă acces la cele mai înalte tehnologii medicale, cele mai performante, la medicii buni, la dotări de vârf în domeniul medical”, a subliniat Preasfințitul Cleopa, coordonatorul clinicii..

Clinica Sfântul Luca are o capacitate de o sută de paturi și are secţii de chirurgie şi terapie, centru de reabilitare, propriul laborator şi policlinică. Pacienţii sunt încântaţi de serviciile medicale, dar şi de atitudinea creştinească.

De asemenea, mănăstirea a avut grijă să atragă şi cei mai buni specialişti din zonă, dar şi medici refugiaţi din calea războiului, printre care și medicul Oleg Parpauţ, absolvent al Universităţii de Medicină de la Chişinău, care spune că acum are condiţii de muncă la care nici nu a visat.

Şi pentru că mănăstirea are şi propriul orfelinat, cu peste 400 de suflete, s-a decis ca toţi copii indiferent de unde vin, să fie trataţi pe gratis. De aceleași avantaje se bucură şi locuitorii mănăstirilor din Ucraina, România şi Republica Moldova.

.
Relateaza https://bucpress.eu/