Credincioșii din localitatea  Concești, precum și cei din orașul Darabani, au participat la slujba de sfințire a picturii Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”. Momentul săvârșit astăzi încununează întregul efort depus în ultimii ani la edificarea și înfrumusețarea locașului de rugăciune. La această zi de sărbătoare a fost prezent și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Sute de oameni din împrejurimile Darabaniului s-au adunat în această dimineață în comuna Concești, localitate aflată la câțiva kilometri de oraș, pentru a lua parte la acest moment istoric ce marchează a Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”. După întâmpinarea PS Nichifor Botoșăneanul de către clerici, oficialități și credincioși, cei prezenți s-au îndreptat spre biserica parohială, pentru a participa la slujba de sfințire a picturii și a catapetesmei.

În continuare, mulțimea s-a rugat la Sfânta Liturghie săvârșită pe un podium special amenajat în preajma locașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii Corului Academic „Byzantion”.

 Ierarhul a vorbit despre textul evanghelic citit astăzi, explicând modalitatea prin care Dumnezeu iartă păcatele și vindecă de durerile trupești și sufletești:

Lucrările de construcție au fost începute de către pr. Ioan Șușu în anul 1999, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și cu purtarea de grijă a părintelui protopop Costică Pînzariu. Începând cu 1 decembrie 2017, dată ce coincide cu numirea părintelui Alin Constantin Aroșoaie la Parohia Concești, împreună cu noul Consiliu Parohial și cu susținerea autorităților locale, s-a decis angajarea unor specialiști în construcții care au analizat situația lucrărilor existente la noua biserică.

În 2018, în luna mai, s-au realizat noi lucrări de consolidare și reorganizare arhitecturală, conform noului proiect: subzidirea bisericii, schimbarea și refacerea acoperișului în stil moldovenesc, construirea unei turle noi și acoperirea ei cu tablă, ș.a. În paralel au început și lucrările la fațada locașului de cult prin aplicarea tencuielii decorative și placarea soclului cu piatră naturală, finalizând cu turnarea aleilor ce înconjoară biserica. În interior, pereții au fost acoperiți cu frescă neagră, fiind pregătiți pentru pictură, iar pardoseala a fost placată cu granit, montându-se spre final instalația electrică.

În data de 16 septembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat slujba de sfințire a noului sfânt locaș. Până la această dată, slujbele religioase au fost săvârșite în biserica veche de aproape 140 de ani.

Între anii 2018-2023, noua biserică a fost pictată în integralitate în tehnica fresco de către pictorul bisericesc Constantin Diaconescu. În paralel, în perioada 2020-2022 a fost realizată placarea catapetesmei cu icoane din mozaic și sticlă fuzionată, de către pictorii mozaicari de la „Art Georgies” din Iași. 

Între anii 2018-2019, în fața bisericii parohiale, a fost ridicat un monument din piatră în cinstea Eroilor Neamului, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, sfințit în după-amiaza zilei de 1 septembrie 2019 de către Părintele Mitropolit.