Pompierul botoşănean, plutonier adjutant Iulian Rotariu, românul despre care se vorbește în toată lumea după rezultatul de excepţie obţinut la ultramaratorul „The Track” Australia, va ajunge în România pe 01 iunie, la ora 11.55, pe aeroportul Otopeni București.

Colegul nostru revine în țară după ce, în perioada 15 – 24 mai a.c, a participat la ultramaratonul „The Track”, desfăşurat în Australia, organizat de „Canal Aventure”.

După cele nouă etape în care a parcurs 522 de km şi după un efort susţinut, Iulian Rotariu a reuşit să se claseze pe locul I, cu un timp total de 57 de ore, 6 minute şi 20 de secunde, fiind secondat de celălalt român înscris în competiţie, Andrei Gligor. Rezultatele finale au fost anunţate sâmbătă seară de organizatori.

Reuşita lui Iulian reprezintă şi un record al întrecerii, botoşăneanul obţinând un timp cu 7 ore mai bun decât câştigătorul competiţiei din 2017.

Uimiţi de acest rezultat, organizatorii au publicat reuşita pe pagina oficială a competiţiei. Rezultatul este de apreciat în condiţiile în care „The Track” a reprezentat cel mai greu concurs de anduranţă la care a participat vreodată Iulian Rotariu.

La fel ca și celelalte cinci ultramaratoane la care a participat, „The Track” Australia a fost o cursă autosusținută, Doar că a avut de alergat de două ori mai mult, adică 522 de kilometri în nouă etape. Fiecare concurent și-a purtat propriul rucsac care conținea  mâncarea, echipamentul obligatoriu și echipamentul său personal. Cursa a avut loc în Australia, în Golful din Teritoriul de Nord, în cel mai arzător deșert din zonă. Cu fiecare etapă, distanța pe care a trebuit să o parcurgă a crescut, la fel și altitudinea. Dacă în prima zi a alergat un maraton (30 km), la 700 de metri altitudine, în ultima zi, distanța parcursă a fost de 137 de km, la 1.700 metri altitudine.

Doar 18 dintre cei 38 de concurenţi înscrişi la start au reuşit să treacă linia de sosire, patru renunţând de la bun început, iar alţi 16 încheind cursa fără să parcurgă întreaga distanţă.

Ultimele etape ale cursei au fost emblematice. Astfel, în etapa a VIII-a primii trei concurenţi – Iulian Rotariu, Andrei Gligor şi belgianul Guy Goossens – au trecut împreună linia de sosire, în timp ce în ultima etapă de, care a fost şi cea mai grea, Iulian şi Andrei Gligor au terminat cursa din nou împreună, de data ei împărţind locul II.

De altfel, colegul nostru a avut un start excelent, instalându-se pe primul loc încă din prima etapă, poziţie pe care nu a mai cedat-o în clasamentul general până la finish. Aşa se face că avansul obţinut în primele zile l-au transformat încetul cu încetul în învingător, el dominând întrecerea.

Victoria obţinută în ultramaratonul „The Track” reprezintă cel mai bun rezultat obţinut de Iulian Rotariu în concursurile de anduranţă, iar reuşita din Australia a fost prefigurată de o altă cursă fenomenală reuşită anul trecut în Antarctica, când pompierul botoșănean s-a clasat pe locul al II-lea, intrând în topul mondial „4 Deserts”. În fapt, victoria din Australia este o încununare a eforturilor făcute de-a lungul anilor de Iulian, care a început să participe la astfel de competiţii din pasiune, el nefiind sportiv de performanţă.

De remarcat este faptul că plutonierul adjutant Iulian Rotariu a participat de fiecare dată în scop caritabil, el încercând să sprijine în acest mod activitatea „Asociaţiei Părinţilor Copiilor cu Autism Botoşani”.

Vă puteți adăuga cauzei pompierului botoșănean donând cât de puțin pe pagina:https://autismbotosani.galantom.ro/fundraising pages/view?id=8414&fbclid=IwAR3SI7jx6ZXjomZFf2MEA_nmNeqmsn4fx-THjE8cahdmCH_6r9hyAz21cms

          Rezultatele obținute la competițiile „4Deserts„  (250 km în șapte zile):

–        „Gobi March” China, în iunie 2016 – locul I la categoria lui de vârstă, locul IV la general

–        „Atacama Crossing” – Chile, în octombrie 2016 – locul I la categoria lui de vârstă, locul VI la general

–        Sahara Race”, în mai 2017 – locul I la categoria lui de vârstă, locul IV la general

–        Roving Race Patagonia, în noiembrie 2017 – locul I la categoria lui de vârstă, locul IV la general),

–        ”The Last Desert” Antarctica, în noiembrie – decembrie 2018,  locul II la general.

La Botoșani, Iulian va ajunge pe 05 iunie.

Să-i arătăm recunoştinţa pentru patriotismul şi efortul său printr-o întâmpinare cu flori şi aplauze, în număr cât mai mare, pe Stadionul Municipal Botoșani, pe 05 iunie a.c., la ora 18.00.