Hudesti, 17 mai 2024 – Un incendiu de proporții a izbucnit astăzi la marginea pădurii din Dealul Bărancii, localitatea Hudesti, fiind provocat de un foc lăsat nesupravegheat pentru distrugerea deșeurilor. Flăcările s-au extins rapid, cuprinzând vegetația și câțiva arbori din apropiere. Un locuitor din zonă a alertat autoritățile sunând la numărul de urgență 112.

Intervenție Rapidă și Eficientă în doar câteva minute, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Hudesti a ajuns la fața locului cu minispeciala de stingere cu apă, reușind să stăpânească întinderea flăcărilor. La scurt timp, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Dorohoi și Departamentul Darabani au sosit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. Eforturile conjugate ale acestor echipe au fost esențiale pentru limitarea pagubelor și prevenirea unei posibile tragedii.

Situația de la Fața Locului
Pompierii au constatat că ardeau violent componente din material plastic, vegetație, precum și coroane și jerbe aduse dintr-un cimitir din apropiere. Incendiul a fost dificil de anihilat din cauza intensității flăcărilor, însă, datorită intervenției prompte și coordonate, a fost evitată o catastrofă majoră pentru comunitatea din Hudesti.

Autoritățile trag un semnal de alarmă asupra pericolelor asociate folosirii focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor și a altor materiale combustibile. Astfel de practici pot avea consecințe grave asupra mediului înconjurător și a solului, dar și asupra proprietății și vieții oamenilor.

Flăcările se pot extinde rapid pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere devin și mai periculoase, mai ales dacă se manifestă în apropierea locuințelor, a rețelelor de electricitate sau a altor zone cu risc de explozie.

Primăria și autoritățile locale din Hudesti fac apel la responsabilitatea cetățenilor de a evita utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor sau arderea deșeurilor. Este esențial ca aceste activități să fie realizate în condiții de siguranță și cu măsuri de prevenire adecvate, pentru a preveni astfel de incidente.


Intervenția rapidă a pompierilor și a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Hudesti a fost crucială pentru evitarea unei tragedii. Autoritățile locale mulțumesc tuturor celor implicați și reiterează importanța respectării normelor de siguranță pentru protejarea comunității și a mediului.

Incendiul din Dealul Bărancii servește ca un avertisment clar asupra pericolelor neglijenței și subliniază necesitatea unei vigilențe sporite și a unei conduite responsabile din partea tuturor cetățenilor.

Pentru a încheia, este de datoria fiecăruia dintre noi să contribuim la protejarea mediului și a comunității în care trăim. Doar împreună putem preveni astfel de incidente și putem asigura un mediu sigur și sănătos pentru toți.