Potrivit https://www.monitorulbt.ro/ un   al treilea botoșănean implicat în afacerea cu marijuana, care a fost dejucată de polițiștii și procurorii din structurile de combatere a crimei organizate în urmă cu mai bine de două săptămâni, a ajuns după gratii. Este vorba de F. Z, care a fost arestat preventiv miercuri, pe 10 noiembrie a.c., în urma unei decizii a Tribunalului Botoșani. Tânărul este bănuit constituirea unui grup infracțional organizat și cultivare, deținere, transport și vânzare de droguri de risc, fără drept, iar potrivit deciziei Tribunalului va rămâne în arest timp de 30 de zile, adică cel puțin până pe 9 decembrie a.c. Măsura nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.Afacerea cu droguri a fost pusă pe picioare în luna iunie a.c., când tinerii au cumpărat de pe internet câteva semințe de cannabis, pe care le-au însămânțat în grădina unei locuințe din comuna Hudești. Anchetatorii spun că din semințe ar fi ieșit cinci plante, care ar fi fost îngrijite de un minor, cel care le-a udat și întreținut pe tot parcursul verii. Una dintre plante a rămas pitică, însă celelalte patru ar fi ajuns la maturitate, iar ulterior tinerii au recoltat inflorescența, pe care au pus-o la uscat în podul unei anexe gospodărești. Când fragmentele vegetale s-au uscat, tinerii le-au mărunțit, după care s-au apucat să caute clienți pentru droguri, prețul cerut fiind de 50 de lei gramul. Informațiile au ajuns și la polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Botoșani, care au început să-i fileze.

În baza probelor adunate, pe 26 octombrie a.c., polițiștii de la SCCO, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – biroul teritorial Botoșani, au descins la domiciliile lor. Astfel, în podul unei anexe a locuinței din comuna Hudești au mai fost găsite resturi vegetale din cele patru plante, care au confirmat existența culturii ilegale. În schimb, un tânăr din Darabani, care s-a trezit cu polițiștii la ușa apartamentului, a refuzat să deschidă. Ba mai mult, a încercat să scape de probele compromițătoare și a aruncat în grupul sanitar și pe o fereastră fragmentele vegetale pe care le deținea în apartament. Polițiștii au forțat ușa și au reușit să recupereze o parte din droguri. Ulterior, descinderile au continuat, în total fiind efectuate cinci percheziții domiciliare, fiind ridicate mai multe persoane, care au fost conduse la audieri, printre acestea aflându-se și consumatori, care au recunoscut că au cumpărat marijuana de la suspecți.

„Din cercetări a reieșit că, începând cu luna iunie 2021, cinci tineri, cu vârstele cuprinse între 17 și 35 de ani, ar fi înființat o cultură de cannabis, în comuna Hudești, la locuința unuia dintre ei, cu scopul de a comercializa inflorescențele de cannabis. În urma perchezițiilor, au fost ridicate 6 telefoane mobile, 4 carduri SIM, peste 500 de grame de cannabis, o pipă, un cântar și un grinder”, au precizat atunci anchetatorii.

Reținuți, doi tineri de 23 și 17 ani, Ș.C. Z .și A .V, au fost audiați și au recunoscut în final întreaga afacere, dar au susținut că nu au avut o cantitate atât de mare de droguri. Cu toate acestea, magistrații au dispus arestarea lor pentru constituire de grup infracțional organizat, cultivare, deținere, transport și vânzare de droguri de risc, fără drept.

Sursa :https://www.monitorulbt.ro/