Sâmbătă, în ajunul Săptămânii Mari, municipiul Dorohoi a fost gazda unui eveniment de profundă trăire duhovnicească: Pelerinajul de Florii, o tradiție care reunește credincioșii într-un gest de comuniune, rugăciune și mărturisire publică a credinței.
Începând cu ora 13:00, pelerinii s-au adunat la Catedrala din Dorohoi, unde a fost săvârșită slujba Vecerniei. În continuare, ramurile și stâlparii purtate de credincioși – simboluri ale biruinței vieții asupra morții – au fost stropite cu apă sfințită, marcând începutul procesiunii.
Purtând în mâini flori și lumânări, copii, adolescenți, familii întregi, alături de majoritatea preoților din Protopopiatul Dorohoi, au coborât pietonalul în sunet de toacă și cântări religioase, într-o atmosferă de adâncă evlavie. În drumul lor, pelerinii s-au oprit în mai multe rânduri pentru a rosti, împreună cu preoții, Acatistul „Intrării în Ierusalim”, o rugăciune ce amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea sfântă.
Procesiunea a continuat pe Bulevardul Victoriei, urcând spre Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, unde s-a încheiat Acatistul. În încheiere, părintele Protopop Ionuț-Ștefan Apetrei a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor participanților, subliniind importanța acestui pelerinaj ca semn al credinței vii și al nădejdii în Învierea Domnului.
Chiar dacă vremea capricioasă a pus la încercare curajul și determinarea credincioșilor, numeroși dorohoieni au fost prezenți „cu mic, cu mare”, fie în procesiune, fie de la balcoanele caselor, urmărind și înregistrând evenimentul – semn că Duhul rugăciunii și al comuniunii a unit inimile tuturor.
Așa cum ne învață Sfintele Evanghelii și rânduiala Bisericii Ortodoxe, Pelerinajul de Florii este o mărturisire a biruinței lui Hristos asupra morții, începută cu învierea lui Lazăr și desăvârșită prin propria Sa Înviere. Este o trecere simbolică, dar și reală, de la cetatea pământească spre cetatea cerească, de la moarte la viață, de la păcat la sfințenie.
Tradiția cere ca acest pelerinaj să înceapă și să se încheie în biserică – tocmai pentru că Biserica este icoana vie a Ierusalimului ceresc, locul unde omul se pregătește pentru întâlnirea cu Dumnezeu. Ea este „laboratorul Învierii”, locul unde sufletul se curăță și se luminează.
În această lumină, procesiunea de Florii este nu doar o manifestare exterioară a credinței, ci și un pelerinaj interior, o chemare la introspecție și curățire sufletească în așteptarea Paștelui. Lumânările din mâini ne amintesc de lumina pe care suntem chemați să o adunăm în suflete și să o dăruim mai departe prin fapte bune. Iar florile – simboluri ale primăverii și ale înnoirii – devin semne ale credinței lucrătoare și ale iubirii revărsate asupra semenilor.
Aleasă prețuire și recunoștință tuturor participanților la pelerinaj – celor care au înfruntat vremea și celor care, chiar și din casele lor, au fost alături în duh de rugăciune.
Pelerinajul de Florii de la Dorohoi rămâne un moment de întărire a credinței, un pas spre Înviere și o mărturie vie că Hristos este în mijlocul nostru, acum și pururea.