Fermieri de la mai multe asociații se îndreaptă către Vama Siret, unde, de la ora 12.00, vor participa la un protest care se anunță de amploare. Tractoarele și celelalte utilaje au început inițial deplasarea pe E 85 către vamă.
Tiberiu Stan, din cadrul Forumului APPR, care se ocupă de protestul de la Siret, a precizat că este vorba de aproximativ 300 de participanți cu utilaje doar din partea asociației, însă sunt și alte asociații care au anunțat că vin cu oameni.La protest au participat si Fermieri din zona noastra de Nord ,Păltiniș,Darabani,Concesti,Hudesti,Suharău,Dragalina Cristinești si alți fermieri ai zone noastre de Nord.
Fermierii ucraineni au aceleași drepturi ca și noi și noi sărim în ajutor pentru ai ajuta dar Uniunea Europeană pe noi ne-au uitat că existăm.
Ei trebuie să ne susțină atât pe noi, cât și Ucraina, pentru că nici ucrainenii nu și-au dorit războiul, nici noi nu ni-l dorim, dar ei trebuie să susțină aceste lucruri .
Autoritățile locale ale noastre, cei care îi conduc au uitat că existăm ca fermieri sărim în ajutorul Ucrainei pentru orice problemă este normal,dar Uniunea Europeană trebuie să ne susțină să ne compenseze diferențele de produs.
Noi înțelegem că oamenii trebuie să-și vândă marfa, să o aducă în Europa în lumea largă, e normal,
dar Uniunea Europeană trebuie să susțină aceste lucruri.
Avem despăgubirile pentru secetă care noi nu le-am primit de la guvern sunt multe probleme pe România, nu sunt generate de Ucraina.Noi suntem alături de Ucraina, îi susținem doar că Uniunea Europeană trebuie să nu uite, să nu uite că și România există.Ne-a luat mișto cu niște subvenții,suntem închiși la ora actuală, ca fermieri români.a declarat Fermierul Dănuț Andruș din Păltiniș Botoșani
.
Succint, fermierii români sunt dezamăgiți de faptul că singura despăgubire oferită României în contextul războiului de la graniță este de 10 milioane de euro, în condițiile în care pierderile sunt de miliarde de euro.
”Inclusiv cei care ne reprezintă pe noi, românii, se pare că au uitat de fermierii autohtoni, dialogul nu a avut nici un efect și suntem nevoiți să protestăm. Nu suntem numai noi în această situație, ci toate statele din Estul Europei. Vrem să fim clari, nu suntem împotriva comerțului dinspre Ucraina, însă prin eliminarea taxelor vamale pentru ei s-a creat o concurență neloială care ne duce în faliment pe noi, piața a fost distorsionată grav. Am rămas fără cerere și fără preț la produsele noastre”, a explicat Tiberiu Stan.
Protestul aînceput la ora 12.00 în zona Vămii Siret, iar de la 13.00 a fost programat un marș al fermierilor pe o distanță aprobată de aproximativ 3 kilometri.
Proteste similare au avut loc în aproape 20 de puncte din țară, iar protestul central este în fața sediului Comisiei Europene din București.