Dr. Valy Ilieș, specialist acupunctură și medicină tradițională chineză, un cunoscut specialist în medicina complementară

Pandemia de coronaviroză dată de CORONAVIRUS – 19 a înspăimântat întreg globul. Oamenii sunt interesați să afle soluții pentru sănătate, caută tratamente și sfaturi. Am discutat cu dr Valy Ilieș, specialist acupunctură și medicină tradițională chineză, un cunoscut specialist în medicina complementară.

– Ce putem face în această perioadă?

– În primul rând e bine să înțelegem ce face acest virus: obstrucționează căile respiratorii prin mucus care ulterior se solidifică în plămâni și determină dispnee (dificultatea/imposibilitatea de a respira). Înainte de a administra orice tratament, pentru ca acesta să fie eficient, mucusul trebuie eliminat.

Așadar, e foarte important să evităm toate acele alimente care produc/agravează mucusul: cea mai importantă este eliminarea lactatelor, apoi a zahărului rafinat, grâului rafinat și mai ales combinațiile acestor trei categorii: plăcinte, brânzoaice, toate produsele de patiserie.

 – Sunt alimente pe care are trebui să le evităm?

– Evitați toate alimentele și băuturile reci: înghețate, vegetale crude și reci (consumați la fiecare masă o salată crudă, pentru aportul de enzime, vitamine și minerale dar obligatoriu în combinație cu un aliment cald), apă rece

Evitați alimentele extrem de acre, acrul în exces determinând acidifierea corpului, scăderea imunității și o responsivitate mărită la virusuri. Bananele produc și ele mucus, deci e bine să le evitați. Dacă nu ați făcut-o deja, renunțați la fumat. Excludeți din alimentație grăsimile saturate, prăjelile, afumăturile, conservele, mezelurile etc. Faceți băi calde cu sare, iar dimineața și seara spălați-vă nasul cu apă cu sare și faceți gargară cu apă sărată. Beți apă cu ghimbir și lămâie. Beți apă caldă în cantitate moderată și foarte important!!! Nu beți apă la intervale foarte scurte de timp! Apa, ca și un aliment, dacă e băută prea des, forțează splina și stomacul– principalele organe responsabile de imposibilitatea drenării umidității, iar dacă splina și stomacul nu mai pot drena umiditățile, acestea ajung în plămâni.

– Ce ar trebui să consumăm?

– Consumați cât mai multe legume și fructe, germeni, semințe nesărate, neprăjite (migdale, nuci), orez integral, ceapă, usturoi, alimente bogate în vitamina C, mai ales pătrunjel, ardei roșu, măr românesc, lămâi, proteine de calitate superioară, preferabil de origine vegetală. Consumați zilnic alimente și condimente bogate în antioxidanți: cuișoare, scorțișoară, oregano, turmeric, carob, busuioc, curry, polen crud.  O cană de vin roșu natural fiert cu multe condimente poate fi un bun adjuvant în această etapă.

– Ca și suplimente, la ce ar trebui să apelăm?

– Vitamina C rămâne de bază, vitamina D în doze mari, și până la 10.000 UI, zinc, o sursă bună de iod, recomand mai ales spirulina, chlorella, alga afa, Quercetin, 500 mg/zi, precum și uleiuri esențiale – tămâie, lămâie, tee trea, oregano, cimbru, administrate atât intern cât și extern în formă de aplicații locale pe zona sinusurilor, gâtului, pieptului sau în formă de inhalații.

– Sunteți specialist în acupunctură. Cum ne ajută?

– Acupunctura este o metodă excelentă de tratament pentru prevenirea virozelor respiratorii datorită creșterii imunității corpului și stimularea funcționării plămânilor și a splinei, dar și pentru a elimina un factor patogen dacă acesta deja a pătruns în corp. Pentru cei care nu pot avea acces la serviciile de acupunctură, medicul acupunctor le poate indica ce puncte sau zone ale corpului să își stimuleze prin presopunctură. Moxibustia (arderea unor plante chinezești) pe puncte de acupunctură de asemenea este un remediu cu o valoare unică, fie în combinație cu acupunctura, fie ca metodă individuală. Exercițiile de Tai chi&Qi gong, Ba Duan Jin (cele 8 piese de brocart), Wujigong (Qi gong-ul Iluminării), 15-30 minute/zi, sunt eficiente pentru îmbunătățirea stării de spirit, diminuarea stressului și a panicii induse de boală, dar și pentru realizarea unui câmp de protecție.

SURSA  ;https://www.ziarulevenimentul.ro/