Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoşani au ca  prioritate siguranța rutieră și siguranța tuturor participanților la trafic. Remintim faptul că scopul prezenței noastre în spațiul public, nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a ne asigura că sunt respectate regulile de circulație precum și pentru a-i identifica și scoate din trafic pe cei care nu înțeleg să le respecte.

În primele 8 luni ale anului 2023, polițiștii rutieri au desfăşurat atât activităţi stabilite în planurile realizate la nivelul insituției noastre, ca urmare a analizării evenimentelor înregistrate în cursul anului trecut, cât și activități prevăzute în Programul Operațiunilor Europene al Organizației polițiștilor Rutieri din Europa – ROADPOL, precum și cele din Calendarul de acțiuni al Inspectoratului General al Poliției Române.

Prin toate aceste activități s-a urmărit reducerea riscului rutier la nivelul județului nostru.

Analizând și urmărind permanent evoluția situației operative și necesitatea prevenirii și combaterii evenimentelor rutiere, în primele opt luni ale acestui an, pe raza întregului județ s-au organizat 187 de acţiuni.

În cadrul acestora acțiuni s-a avut în vedere eficientizarea activităților de combatere a principalelor cauze frecvent generatoare de evenimente rutiere, acestea fiind organizate si desfașurate punctual, pe anumite categorii de abateri, sectoare de drum şi intervale de timp.

În cadrul activitaților de control și supraveghere a traficului rutier cât și prin exploatarea unor informații cu valoare operativă, la nivelul întregului județ, polițiștii rutieri au descoperit și instrumentat 496 de infracțiuni. Ponderea infracțiunilor constatate o reprezintă conducere sub influența alcoolului, fiind înregistrate 106 fapte.

Subliniem faptul că în cadrul acestor activități, polițiștii au confiscat 800 de țigarete și 43.69 m.c. de material lemnos.

În această perioadă a fost înregistrată o creștere a faptelor contravenționale constatate de polițiști, respectiv peste 21.000, cu 4.500 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, 9.648 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 2.642 de sancțiuni pentru nefolosirea centurii de siguranță, alte 540 de sancțiuni au fost aplicate pentru abateri comise de către pietoni, 555 pentru abateri comise de bicicliști, 185 pentru conducere sub influența alcoolului și 95 de sancțiuni au fost aplicate pentru adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

În aceeași perioadă, au fost reţinute 2.654 de permise de conducere, dintre care 2.339, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule, 141 de permise de conducere au fost anulate și 16 permise au fost retrase din motive medicale.

De asemenea, s-a procedat la retragerea temporară a 872 de certificate de înmatriculare.

IV. Evoluţia dinamicii accidentelor de circulaţie

Analiza dinamicii accidentelor de circulație grave produse în primele 8 luni ale anului 2023 relevă faptul că acestea se află pe un trend descendent.

De la începutul anului până în prezent au fost înregistrate 269 de accidente rutiere, cu 10 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dintre acestea, 49 de accidente au fost grave și 210 accidente au fost ușoare.

În ceea ce privește consecințele accidentelor rutiere, respectiv victimele rezultate, precizăm faptul că anul acesta au fost 259 de victime rănite ușor, cu 4 mai puține decât anul trecut și 39 de victime rănite grav, tot cu 4 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, în urma producerii accidentelor rutiere au decedat 12 persoane.

În perioada de referință, cele mai multe accidente de circulație s-au produs ca urmare a neadaptării vitezei la condițiile de drum sau de trafic, a indisciplinei pietonilor, a nerespectării regulilor privind acordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor și conducere sub influența alcoolului.

ROADPOL – Safety Days

În perioada 16 -22 septembrie la nivelul județului Botoșani s-a desfășurat Proiectul ROADPOL Safety Days, aflat la a patra ediție, destinat conștientizării tuturor participanților la trafic cu privire la riscurile la care se expun în momentul în care nu respectă normele rutiere, în vederea adoptării unei conduite responsabile și preventive la volan.

Astfel, în fiecare zi, s-a acționat punctual, pe diferite teme, respectiv viteză, alcool, nefolosirea centurii de siguranță, folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv ”hands free”, neacordare prioritate vehicule, neacordare prioritate pietoni, abateri ale pietonilor și abateri ale bicicliștilor.

În total, în urma neregulilor constatate au fost aplicate 425 de sancțiuni contravenționale și au fost reținute 97 de permise de conducere.

Total sancțiuni contravenționale aplicate pe tematica acţiunii, din care: 425
– Total ALCOOL: 4
– Total VITEZĂ, din care: 255
sub 50: 208
peste 50 47
Nefolosirea centurii de siguranță: 98
Telefoane mobile: 20
Neacordare PRIORITATE VEHICULE: 6
Neacordare PRIORITATE PIETONI: 10
Abateri PIETONI: 11
Abateri BICICLIŞTI: 21
Total permise de conducere reţinute, din care: 97
Alcool: 4
Viteză: 47
Neacordare prioritate pietoni: 10
Neacordare prioritate vehicule: 6
Alte abateri: 26
Infracţiuni: 4
Total certificate de înmatriculare reținute, din care: 20
Lipsă ITP: 11
Defecțiuni tehnice: 5
Lipsă RCA: 4
Total infracțiuni constatate, din care: 20
La regimul circulației 9
Altă natură 11

Ziua de 20 septembrie 2023 a avut în calendarul activităților ROADPOL Safety Days obiectivul de a fi o zi fără persoane decedate în accidente rutiere. La nivelul județului, în ziua de 20 septembrie s-a înregistrat un singur accident rutier din care a rezultat o victimă rănită ușor.

* * *

Din situaţia statistică a reieşit faptul că în zilele de miercuri și luni au fost înregistrate cele mai multe accidente rutiere, iar raportat la intervalul orar, accidentele s-au produs cu precădere între 12:00-16:00.

De asemenea, cele mai multe accidente rutiere s-au produs în mediul urban, municipiul Botoșani, soldate cu 8 răniți grav și 66 răniți ușor, iar în mediul rural, se remarcă comuna Stăuceni, cu 10 accidente soldate cu un rănit grav și 13 răniți ușor.

În ceea ce privește categoria de drumuri pe care s-au produs accidentele rutiere, cele mai multe dintre acestea au fost înregistrate pe drumurile naționale.

Reducerea riscului rutier rămâne unul dintre obiectivele principale ale Poliției Române, iar activitățile pentru prevenirea accidentelor rutiere și pentru impunerea și menținerea unui climat de siguranță rutieră au caracter permanent și vor fi desfășurate, în mod constant, pe arterele rutiere din întreg județul Botoșani.