În cursul anului 2024, Inspectoratul de Poliţie Județean Botoșani şi-a canalizat resursele şi acţiunile în direcţia realizării obiectivelor generale şi  specifice, urmărind atât asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale, cât și  menținerea climatului de ordine și siguranță publică și prevenirea și combaterea tuturor formelor de criminalitate;

 

MANDATUL ȘI OBIECTIVELE INSTITUȚIONALE

În cursul anului 2024, Inspectoratul de Poliţie Județean Botoșani şi-a canalizat resursele şi acţiunile în direcţia realizării obiectivelor generale şi specifice, urmărind atât asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale, cât și menținerea climatului de ordine și siguranță publică și prevenirea și combaterea tuturor formelor de criminalitate;

Gestionarea resurselor umane

La sfârșitul lunii decembrie 2024, la I.P.J. Botoșani procentul de încadrare era de aproximativ 80%.
I.P.J. Botoșani are un personal tânăr, cu o vârstă medie de 33 de ani și 8 luni, iar cea a personalului cu funcții de conducere este de 38 de ani și 7 luni.

Activități desfășurate pentru deservirea comunității

În anul 2024, polițiștii care au acționat în cadrul dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranței publice au intervenit la 20.936 evenimente, 7.886 în mediul urban și 13.050 în mediul rural, dintre care 18.976 de apeluri semnalate prin SNUAU 112. În urma intervențiilor au fost aplanate peste 5.000 de stări conflictuale.
Totodată, au fost organizate 12 razii, 325 de acțiuni de amploare/ cu efective mărite, 96 de percheziții domiciliare la persoane despre care existau informații că sunt implicate în comiterea de infracțiuni, au fost efectuate 1.149 controale directe și 925 controale la sistemele de pază și au fost desfășurate 3.859de activități în unitățile de învățământ ( dintre care 1271 activități preventive).
În anul 2024 s-au realizat 227 participări la misiuni de ordine cu prilejul adunărilor publice pe raza județului, dintre care 22 de manifestații de protest și 120 manifestații sportive.
În cadrul activităților desfășurate, au fost constatate 1.125 de infracțiuni, dintre care 783 în flagrant delict și au fost depistați 320 minori lipsiți de supraveghere. Dintre minori, 150 au fost reintegrați în mediul familial și 166 au fost predați centrelor de ocrotire.
Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării, bunuri și mărfuri în valoare de 102.367 mii lei, 19 arme de foc, 183 elemente de muniție, 2.276 kg articole pirotehnice și 591,76 mc material lemnos.

Prevenirea criminalității

Prioritățile în domeniul prevenirii criminalității în perioada analizată au vizat prevenirea victimizării minorilor, prevenirea violenței domestice, prevenirea criminalității informatice.
Astfel, la nivelul județului a fost desfășurat Programul de Prevenire a victimizării minorilor (disparitii/ plecări voluntare, agresiuni sexuale și victimizare prin activități de crimă organizată – trafic și consum de droguri și trafic de persoane) fiind desfășurate 148 de sesiuni de informare la care au participat peste 3.000 de beneficiari.
Programul de prevenire a violenței domestice, în cadrul căruia a fost inițiat Proiectul local de prevenire a violenţei în familie „Te ajutăm să fii în siguranţă” în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Botoșani, fiind derulate 4 activități preventiv informative (600 beneficiari) și 10 activităţi preventive (625 beneficiari) pe raza comunelor și orașelor din județ, accentul punându-se în special pe mediatizarea aplicației Bright Sky și prevederilor legale privind ordinul de protecție. Activitățile au fost derulate preponderent la nivelul municipiului Botoșani( zone intens circulate, intâlniri cu grupuri ţintă) .
Programul de prevenire a criminalității informatice, în cadrul căruia au fost derulate 87 de activităţi, în incinta unităţilor de învăţământ din mediul urban și rural iar pe parcursul vacanţei de vară, poliţiştii de prevenire au participat la 15 activităţi în Tabăra Codrii de Aramă şi în școlile de vară.
În data de 13 decembrie 2024, a fost lansată Campania de prevenire a fraudelor informatice Siguranţa ta online depinde de tine!, campanie realizată în colaborare cu Instituţia Prefectului Judeţul Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Botoşani şi Primăria Municipiului Botoşani.
Campania are drept scop informarea populaţiei judeţului Botoşani cu privire la principalele riscuri la care se expune în mediul online, inclusiv modalităţi de victimizare prin intermediul unor instrumente bancare. Campania se va derula și pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2025.

Criminalitatea stradală

În perioada 01.01.2024 – 31.12.2024 au fost sesizate 1.466 de infracțiuni stradale, numărul acestora înregistrând o scădere cu 196 de infracțiuni (-11,79%) față de perioada de referință.
Apreciem că un rol determinant în scăderea infracționalității în segmentul stradal l-a avut prezența activă a forțelor de ordine în spațiul public, prin organizarea de acțiuni preventive, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Prevenirea şi combaterea violenţei în familie
Înregistrând 1.399 de infracțiuni, violența intrafamilială este o formă a criminalității cu un puternic impact atât în plan fizic, cât și emoțional, cu grave consecințe asupra dezvoltării și evoluției victimelor acestui gen de fapte.
Din punct de vedere al locului comiterii faptelor de violenţă domestică, se constată că 541(-13) de fapte au fost comise în mediul urban și 858(-15) de fapte au fost comise în mediul rural, 1161(-48) fapte au fost comise la domiciliu și 238 (+22) de fapte au fost comise în spaţiul public.
În scopul diminuării unor riscuri iminente la adresa vieții, integrității fizice ori libertății unor persoane puse în pericol printr-un act de violență domestică, structurile de poliţie au desfăşurat activităţi specifice prin care au fost emise 389 ordine de protecție provizorii, din care 387 au fost confirmate de către procuror, reprezentând o rată de confirmare de 99,40%, iar 135 de ordine de protecție provizorie au fost transformate în ordine de protecție, reprezentând 37,4% din total.
Pentru implementarea cu succes a prevederilor Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, începând cu data de 01.10.2024, la nivelul județului Botoșani, a fost operaționalizat Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică.
De la momentul operaționalizării și până la sfârșitul anului 2024 au fost gestionate activitățile specifice de monitorizare pentru 32 de brățări electronice montate.

Siguranţa traficului rutier

În vederea prevenirii și combaterii principalelor cauze frecvent generatoare de accidente rutiere, cât și pentru îmbunătăţirea stării de ordine și disciplină în trafic, la nivelul întregului județ, polițiștii rutieri au organizat 282 acţiuni, dintre care 235 cu efective proprii şi 47 împreună cu alte formaţiuni de poliţie sau în colaborare cu alte instituţii ori reprezentanţi ai societăţii civile.
În cadrul acțiunilor organizate au fost descoperite şi instrumentate 831de infracțiuni, dintre care 448 la regimul circulației și 383 de altă natura și au fost aplícate 50.783 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 20.601,30 mii lei .
Totodată, polițiștii au confiscat 30.460 de ţigarete și 72,69 m.c. de material lemnos.
În anul 2024 au fost reţinute 3.676 permise de conducere, dintre care 3.144 în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule, 258 de permise de conducere au fost anulate și 44 permise au fost retrase medical.
În perioada analizată, pe raza judeţului Botoşani, s-au produs 408 (-7) accidente rutiere soldate cu victime omenești (20 (+5) persoane decedate, 50 (-7) persoane rănite grav şi 445(-3) persoane rănite uşor).
Principalele cauze de producere ale accidentelor de circulaţie grave soldate cu victime sunt abaterile pietoni lor, nerespectarea regimului de viteză , neacordarea priorității pietonilor care au acest drept, abateri ale bicicliști lor, conducere sub influența alcoolului și depășire neregulamentară.

Exemplu:
Polițiștii au identificat în trafic un autovehicul ce avea aplicată măsura asiguratorie a sechestrului, din data de 10.02.2022 și care era utilizat în activitatea de contrabandă.
În urma verificării autovehiculului de către polițiști, au fost depistate sub capotă, în roata de rezervă prinsă sub caroseria acestuia și sub podeaua autovehiculului, într-un locaș special amenajat, cantitatea totală de 1340 pachete cu țigări de proveniență Duty-free (26.800 țigarete).

Siguranţa în şcoli

Conform Planului Teritorial Comun de Acţiune pentru anul şcolar 2024-2025, în responsabilitatea Inspectoratului de Poliție Județean Botoşani au fost repartizate un număr de 452 de unităţi de învăţământ.
Pentru creşterea gradului de siguranţă şcolară, în perioada analizată polițiștii de siguranță școlară au organizat și desfășurat activităţi în cadrul a 9 planuri de acțiune, în baza cărora au fost realizate 549 activități cu caracter de informare și prevenire în unitățile de învățământ la care au participat 25.513 elevi și 36 de activități derulate în timpul vacanței de vară 2024, în tabere, apartamente/case de tip familial, etc., cu participarea a 1294 de elevi și cinci campanii de prevenire.
În perioada analizată, în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ au fost înregistrate 102 infracțiuni.
În funcție de zona de comitere a faptelor penale constatăm că în perioada analizată, un număr de 94 de fapte, au fost comise în incintă (+12), iar 8 în zona adiacentă (+1), iar din punct de vedere al mediului de comitere, 43 de infracțiuni au fost comise în mediul urban (-2) iar 59 în mediul rural (+15).
În funcție de tipul faptei de natură penală, în continuare identificăm o pondere ridicată a infracțiunilor de lovirea sau alte violențe.
Analizele de caz întocmite indică faptul că, în cele mai multe dintre cazuri, faptele s-au produs pe fondul unor conflicte spontane sau sunt rezultatul activităților din timpul pauzelor, când elevii sunt lipsiți de supraveghere, aspect care favorizează producerea de accidente.

 

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

În cursul anului 2024, au fost înregistrate 10.027 sesizări de natură penală, în scădere cu 2,12% față de valoarea înregistrată în cursul anului 2023.
Dintre acestea, 6.627 au fost infracțiuni judiciare, 674 au fost sesizări privind infracțiuni economico-financiare, iar 1.076 au fost infracțiuni constatate în flagrant delict.

Criminalitatea contra patrimoniului

În cursul anului 2024 acest gen de infracțiuni înregistrează o ușoară scădere cu 2,43% ( -90, de la 3699 la 3609), scădere înregistrată atât în mediul urban cu 2,41 % ( -54), cât și în mediul rural cu 2,47% (-36).
Valoarea infracționalității contra patrimoniului înregistrată în anul 2024 este cu 2,00% mai scăzută decât media infracționalității contra patrimoniului din ultimii 5 ani.
Ponderea infracțiunilor contra patrimoniului, respectiv 52,61%, este deținută de infracțiunile de furt, infracțiuni care înregistrează o scădere de 8,48% (-176 fapte de la 2075 la 1899 fapte) și infracțiunile de distrugere, scădere de 2,13% (-18 fapte, de la 845 fapte la 827 de fapte).

Exemplificăm câteva cazuri soluționate în perioada analizată privind infracțiuni comise prin moduri de operare deosebite:

– infracțiune de tăinuire inițial, pe parcursul cercetărilor a fost schimbată încadrarea juridică a faptei în infracțiuni de înșelăciune, constând în aceea că autorii închiriau, din Marea Britanie, autovehicule de lux, toate având anul de fabricație 2024, pe care apoi le trimiteau în țară, unde erau valorificate prin dezmembrare iar componentelor rezultate erau comercializate, prejudiciul total cauzat de autori fiind de aproximativ 2.300.000 de lei (aproximativ 460.000 euro).
-infracțiunea de distrugere din culpă, urmată de dezastru, comisă la un magazin de bricolaj. În acesta caz s-au desfășurat activități de cercetare penală complexe, executate în premieră la nivelul inspectoratului, împreună cu experți pe mai multe domenii, respectiv INSEMEX Petroșani, Institutul Național de Criminalistică, Inspectoratul de Stat în Construcții, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Teritorial de Muncă, etc.
– infracțiuni de furt calificat și grup infracțional organizat cu circumstanțe agravante, în care sunt cercetați mai multi cetățeni români domicilați pe raza județului Botoșani care, pe parcursul anului 2022, au furat bijuterii din magazine din Franța, prejudiciul total fiind estimat la suma de 180.000 de euro.
La activitățile de cercetare au participat polițiști din cadrul I.P.J Botoșani, D.I.C. și Franța, în cauză fiind emis mandat european de arestare.

*
Infracțiunile de tâlhărie înregistrează o scădere cu 18% ( -9 fapte, de la 50 la 41), scădere înregistrată atât în mediul urban 11,11% (-4, de la 36 fapte la 32 fapte) cât și în mediul rural, scădere de 35,71% ( -5, de la 14 fapte la 9 fapte).
După locul de comitere, se constată o scădere a celor stradale cu -8, a celor comise în scara blocurilor cu -3, iar tâlhăriile comise în societăți comerciale s-au menținut la același nivel.

Exemple:
– Identificare autor al infracțiunii de tâlhărie urmată de moartea victimei – Coșula – persoană de 85 ani găsită decedată în holul locuinței sale.
Echipa operativă formată din lucrătorii Serviciului de Investigații Criminale, Serviciul Criminalistic, Poliția Orașului Flămânzi
şi Secția de Poliție Rurală nr.8 Flămînzi, care au efectuat cercetări sub coordonarea procurorului de caz, în urma activităților informativ-operative desfășurate au identificat autorul faptei care a dobândit calitatea de suspect pentru comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată urmată de moartea victimei, constând în aceea că în seara zilei de 16.01.2024, între orele 21.00-22.00, a pătruns fără drept în locuința victimei, din satul/comuna Coșula, cu intenția de a sustrage bani și alte bunuri, după care pentru a-și însuși bunurile dorite a aplicat victimei mai multe lovituri cu un cuțit de bucătărie în zona ambelor brațe, până ce acesta a căzut la pământ. Ulterior, cu acel cuțit, a amenințat-o și pe soția victimei pe care a și lovit-o cu un corp dur în zona feței și corpului.

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

În cursul anului 2024, au fost desfășurate activități specifice în cadrul a 5 acțiuni coordonate de DAESP și în cadrul a 44 de acțiuni proprii (pe linia combaterii braconajului cinegetic, respectiv pe linia descoperirii de arme și muniții deținute ilegal și a modului de păstrare și depozitare a armelor deținute în mod legal la domiciliu), fiind constatate 163 de infracțiuni, dintre care 40 de „nerespectarea regimului armelor și munițiilor”, 17 infracțiuni de “braconaj cinegetic”, 9 ”uz de arma fara drept ”și 16 la protecția mediului.
În cadrul cercetărilor efectuate în dosarele penale privind infracțiuni la regimul cinegetic, au fost ridicate, în vederea confiscării, 2 piese de vânat (o căprioară și un ied de caprioară), 22 arme letale/neletale și de 191 de elemente de muniție letală/neletală .

Criminalitatea economico-financiară

Pe baza conceptelor de acţiune iniţiate de Poliţia de Investigare a Criminalității Economice, a planurilor de acțiune inițiate de la nivel central și local pe domenii de activitate identificate cu risc ridicat, în urma analizei datelor şi informaţiilor existente, s-au organizat şi desfăşurat 34 de acţiuni, dintre care 15 pe linia prevenirii și combaterii contrabandei cu tutun și produse din tutun, 3 pe linia prevenirii ilegalităților în domeniul corupție/achizițiilor publice/ infracțiuni serviciu, 4 pe linia ilegalităților din domeniul drepturilor de autor și conexe acestora, 12 pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale.
În anul 2024, cu prilejul activităţilor preventive şi a verificărilor directe efectuate, au fost puse în aplicare un număr de 66 mandate de percheziție domiciliară, fiind constatate 31 de infracțiuni și indisponiblizate în vederea confiscării speciale bunuri și numerar în valoare de 1.035.946 lei ( țigarete, băuturi alcoolice și produse susceptibile de a fi contrafăcute).

Infracţionalitatea în domenii specifice

În scopul menţinerii integrităţii fondului forestier naţional și pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale îndreptate împotriva pădurii şi a personalului silvic, au fost organizate 178 de controale, fiind verificate 561 de obiective, activități în care au fost implicaţi toţi partenerii instituţionali de la nivelul judeţului (Garda Forestieră, Direcţia Silvică, A.N.A.F. şi Garda de Madiu).
În cadrul activităţilor menţionate au fost constatate și aplicate 319 sancțiuni contravenţionale la legislaţia silvică, în valoare de 166,50 mii lei, fiind dispusă confiscarea a 456,87 m.c. material lemnos, în valoare de 89,38 mii lei, şi înregistrate 76 dosare penale.
Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, cu implicarea partenerilor instituţionali au fost organizate şi executate 49 controale pe cursurile de apă şi amenajări piscicole și verificate 140 obiective (pescării, amenajări piscicole și autovehicule ).
Urmare a activităților specifice desfășurate au fost înregistrate 17 dosare penale și au fost confiscate 415 de plase monofilament, 8 năvoade din fir textil și 26 alte unelte de pescuit, 16 ambarcațiuni gonflabile și 3 autoturisme, în creștere față de perioada de comparație când au fost confiscate un număr de 11 ambarcațiuni și 206 unelte de pescuit, din care 116 de plase monofilament.

*

În perioada de referință, la nivelul întregului județ, polițiștii criminaliști au efectuat 1.327 deplasări în teren, prilej cu care au fost ridicate 6.204 de urme. Din numărul total de deplasări în teren, 1.327 au fost cercetări la faţa locului.
În perioada de referință, în laboratorul criminalistic propriu au fost efectuate 126 rapoarte de expertiză şi constatare criminalistică, iar în laboratorul poligraf, au fost testate 198 persoane.
*

Pentru servirea comunității, polițiștii din cadrul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică și Evidență Operativă și cei din cadrul formațiunilor de profil de la nivelul polițiilor municipale și orășenești au emis 37.242 certificate de cazier judiciar şi 5.325 de certificate de integritate

*
În cursul perioadei evaluate poliţiştii din cadrul Serviciul pentru Acţiuni Speciale au desfăşurat și participat la 32 de razii și misiuni de patrulare, au participat la 167 de percheziții domiciliare și au efectuat 10 misiuni (specifice negociatorului ) de salvare a vieții în caz de amenințare cu tentativă de suicid;

În cursul perioadei evaluate au fost organizate 2 stagii de pregătire specifică a cadrelor SAS, cu denumirea “BLUE GUARDIANS”, stagii la care au participat peste 100 de operatori, dintre care instructori militari din cadrul Forțelor de Operațiuni Speciale/U.M 53 Comando, luptători S.A.S din cadrul inspectoratelor de politie aflate la granița cu Ucraina si Republica Moldova, respectiv SAS Botoșani, SAS Suceava, SAS Maramureș, SAS Iași , SAS Vaslui, SAS Galați și SAS Tulcea, luptători din cadrul S.I.I.A.S. și luptători din cadrul B.P.D.S Fulger din Republica Moldova. Activitățile de pregătire s-au desfășurat în Baza de Agrement ” Codrii de Aramă” Agafton cât si în Poligonul Copălău.
De asemenea, în perioada de referință lucrătorii serviciului au participat la diverse competiții naționale și internaționale, respectiv la competiția organizată de către SAS Iași “7 Coline”, Cupa lunetiștilor și ”BERETA NEAGRĂ” competiții internaționale organizate de către Brigada de Poliție cu Destinație Specială “FULGER” a Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Cu ocazia participării la competițiile naționale și internaționale sus-menționate lucrătorii serviciului au obținut rezultate remarcabile care fac cinste României, Poliției Române și implicit I.P.J. Botoșani, respectiv brevetul ”BERETA NEAGRĂ”, emis de Brigada de Poliție cu Destinație Specială “FULGER” a Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și ”FELICITĂRI SCRISE”.

*
În perioada analizată, polițiștii din cadrul Biroului de Protecție a Animalelor au aplicat 244 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 539.350 lei.
De asemenea, au fost instrumentate 52 de dosare penale, au fost soluționate 180 de petiții și au fost efectuate 239 de controale, în cadrul a 33 de acțiuni.

* * *

Anul 2024 ne-a adus provocări, dar și realizări semnificative, fiecare acțiune având un singur scop: siguranța cetățenilor, care este și va rămâne prioritatea noastră.
Vom continua să acționăm cu determinare, profesionalism și respect față de lege. Mulțumim cetățenilor și partenerilor noștri pentru sprijinul oferit!

 

La sfârșitul lunii decembrie 2024, la I.P.J. Botoșani procentul de încadrare era de aproximativ 80%.

I.P.J. Botoșani are un personal tânăr, cu o vârstă medie de 33 de ani și 8 luni, iar cea a personalului cu funcții de conducere este de 38 de ani și 7 luni.

                                                                Activități desfășurate pentru deservirea comunității

 

În anul 2024, polițiștii care au acționat în cadrul dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranței publice au intervenit la 20.936 evenimente,  7.886 în mediul urban și 13.050 în mediul rural,  dintre care 18.976 de apeluri semnalate prin SNUAU 112. În urma intervențiilor au fost aplanate peste 5.000 de stări conflictuale.

Totodată, au fost organizate 12  razii, 325 de acțiuni de amploare/ cu efective mărite, 96 de percheziții domiciliare la persoane despre care existau informații că sunt implicate în comiterea de infracțiuni, au fost efectuate 1.149  controale directe și 925 controale la sistemele de pază și au fost  desfășurate 3.859de  activități în unitățile de învățământ ( dintre care 1271 activități preventive).

În anul 2024 s-au realizat 227 participări la misiuni de ordine cu prilejul adunărilor publice pe raza județului, dintre care 22 de manifestații de protest și 120 manifestații sportive.

În cadrul activităților desfășurate, au fost constatate 1.125 de infracțiuni, dintre care 783 în flagrant delict și au fost depistați 320  minori lipsiți de supraveghere. Dintre minori,  150 au fost reintegrați în mediul familial și 166 au fost predați centrelor de ocrotire.

Totodată,  au fost ridicate, în vederea confiscării, bunuri și mărfuri în valoare de 102.367 mii lei, 19  arme de foc, 183 elemente de muniție, 2.276 kg articole pirotehnice și 591,76 mc material lemnos.

 

                                                                           Prevenirea criminalității

 

Prioritățile în domeniul prevenirii criminalității în perioada analizată au vizat prevenirea victimizării minorilor, prevenirea violenței domestice, prevenirea criminalității informatice.

Astfel, la nivelul județului a fost desfășurat Programul de Prevenire a victimizării minorilor (disparitii/ plecări voluntare, agresiuni sexuale și victimizare prin activități de crimă organizată – trafic și consum de droguri și trafic de persoane) fiind desfășurate 148 de sesiuni de informare la care au participat peste 3.000 de beneficiari.

Programul de prevenire a violenței domestice, în cadrul căruia a fost inițiat Proiectul local de prevenire a violenţei în familie „Te ajutăm să fii în siguranţă” în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Botoșani, fiind derulate  4 activități preventiv informative (600 beneficiari) și 10 activităţi preventive (625 beneficiari) pe raza comunelor și orașelor din județ, accentul punându-se în special pe mediatizarea aplicației Bright Sky și prevederilor legale privind ordinul de protecție. Activitățile au fost derulate preponderent la nivelul municipiului Botoșani( zone intens circulate, intâlniri cu grupuri ţintă) .

Programul de prevenire a criminalității informatice, în cadrul căruia au fost derulate 87 de activităţi, în incinta  unităţilor  de învăţământ din mediul urban și rural iar pe parcursul vacanţei de vară, poliţiştii de prevenire au participat la 15 activităţi în Tabăra Codrii de Aramă  şi  în școlile de vară.

În data de 13 decembrie 2024, a fost lansată Campania de prevenire a fraudelor informatice Siguranţa ta online depinde de tine!, campanie realizată în colaborare cu Instituţia Prefectului Judeţul Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Botoşani şi Primăria Municipiului Botoşani.

Campania are drept scop informarea populaţiei judeţului Botoşani cu privire la principalele riscuri la care se expune în mediul online, inclusiv modalităţi de victimizare prin intermediul unor instrumente bancare. Campania se va derula și pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2025.

 

Criminalitatea stradală

 

În perioada 01.01.2024 – 31.12.2024 au fost sesizate 1.466 de infracțiuni stradale, numărul acestora  înregistrând o scădere cu 196 de infracțiuni (-11,79%) față de perioada de referință.

Apreciem că un rol determinant în scăderea infracționalității în segmentul stradal l-a avut prezența activă  a forțelor de ordine  în spațiul public, prin organizarea de acțiuni preventive, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

 

 

                            Prevenirea şi combaterea violenţei în familie

Înregistrând 1.399 de infracțiuni, violența intrafamilială este o formă a criminalității cu un puternic impact atât în plan fizic, cât și emoțional, cu grave consecințe asupra dezvoltării și evoluției victimelor acestui gen de fapte.

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor de violenţă domestică, se constată că 541(-13) de fapte au fost comise în mediul urban și 858(-15) de fapte au fost comise în mediul rural, 1161(-48) fapte au fost comise la domiciliu și 238 (+22) de fapte au fost comise în spaţiul public.

În scopul diminuării unor riscuri iminente la adresa vieții, integrității fizice ori libertății unor persoane puse în pericol printr-un act de violență domestică, structurile de poliţie au desfăşurat activităţi specifice prin care au fost emise 389 ordine de protecție provizorii, din care 387  au fost confirmate de către procuror, reprezentând o rată de confirmare de 99,40%, iar 135 de ordine de protecție provizorie au fost transformate în ordine de protecție, reprezentând 37,4% din total.

Pentru implementarea cu succes a prevederilor Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, începând cu data de 01.10.2024, la nivelul județului Botoșani,  a fost operaționalizat Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică.

De la momentul operaționalizării și până la sfârșitul anului 2024 au fost gestionate activitățile specifice de monitorizare pentru 32 de brățări electronice montate.

 

                             Siguranţa traficului rutier

 

În  vederea  prevenirii  și  combaterii  principalelor  cauze  frecvent  generatoare  de  accidente  rutiere,  cât  și  pentru  îmbunătăţirea  stării  de  ordine  și  disciplină  în  trafic, la  nivelul  întregului  județ, polițiștii rutieri  au  organizat  282 acţiuni, dintre care 235 cu  efective  proprii şi 47 împreună  cu  alte  formaţiuni  de  poliţie  sau  în  colaborare  cu  alte  instituţii  ori  reprezentanţi  ai  societăţii  civile.

În cadrul acțiunilor organizate au fost descoperite şi instrumentate 831de infracțiuni, dintre  care 448 la  regimul  circulației și  383 de  altă  natura și au fost aplícate 50.783 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 20.601,30 mii lei .

Totodată, polițiștii au confiscat 30.460 de ţigarete și 72,69 m.c. de material lemnos.

În anul 2024 au fost  reţinute 3.676 permise  de  conducere, dintre care 3.144  în vederea  suspendării  exercitării  dreptului  de  a  conduce  autovehicule, 258 de permise de conducere au fost anulate și 44 permise au fost retrase medical.

În perioada analizată, pe raza judeţului Botoşani, s-au produs 408 (-7) accidente rutiere soldate cu victime omenești (20 (+5) persoane decedate, 50 (-7) persoane rănite grav şi 445(-3) persoane rănite uşor).

Principalele cauze de producere ale accidentelor de circulaţie grave soldate cu victime sunt abaterile pietoni      lor, nerespectarea regimului de viteză ,       neacordarea priorității pietonilor care au acest drept,  abateri ale bicicliști lor, conducere sub influența alcoolului și depășire neregulamentară.

Exemplu:

Polițiștii au identificat în trafic un  autovehicul ce avea aplicată măsura asiguratorie a  sechestrului, din data de 10.02.2022 și care era utilizat în activitatea de contrabandă.

În urma verificării autovehiculului de către polițiști, au fost depistate sub capotă, în roata de rezervă prinsă sub caroseria acestuia și sub podeaua autovehiculului, într-un locaș special amenajat, cantitatea totală de 1340 pachete cu țigări de proveniență Duty-free (26.800 țigarete).

 

                                                                                     Siguranţa în şcoli

 

Conform Planului Teritorial Comun de Acţiune pentru anul şcolar 2024-2025, în responsabilitatea Inspectoratului de Poliție Județean Botoşani au fost repartizate un număr de 452 de unităţi de învăţământ.

Pentru creşterea gradului de siguranţă şcolară, în perioada analizată polițiștii de siguranță școlară au organizat și desfășurat activităţi în cadrul a 9 planuri de acțiune, în baza cărora au fost realizate 549 activități cu caracter de informare și prevenire în unitățile de învățământ la care au participat 25.513 elevi și 36 de activități derulate în timpul vacanței de vară 2024, în tabere, apartamente/case de tip familial, etc., cu participarea a 1294 de elevi și cinci campanii de prevenire.

În perioada analizată, în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ au fost înregistrate 102 infracțiuni.

În funcție de zona de comitere a faptelor penale constatăm că în perioada analizată, un număr de 94 de fapte, au fost comise în incintă (+12), iar 8 în zona adiacentă (+1), iar din punct de vedere al mediului de comitere, 43 de infracțiuni au fost comise în mediul urban (-2) iar 59 în mediul rural (+15).

În funcție de tipul faptei de natură penală, în continuare identificăm o pondere ridicată a infracțiunilor de lovirea sau alte violențe.

Analizele de caz întocmite indică faptul că, în cele mai multe dintre cazuri, faptele s-au produs pe fondul unor conflicte spontane sau sunt rezultatul activităților din timpul pauzelor, când elevii sunt lipsiți de supraveghere, aspect care favorizează producerea de accidente.

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

În cursul anului 2024, au fost înregistrate 10.027 sesizări de natură penală, în scădere cu 2,12% față de valoarea înregistrată în cursul anului 2023.

Dintre acestea, 6.627 au fost infracțiuni judiciare, 674 au fost sesizări privind infracțiuni economico-financiare, iar 1.076  au fost infracțiuni constatate în flagrant delict.

 

În cursul anului 2024 acest gen de infracțiuni înregistrează o ușoară scădere cu 2,43% ( -90,  de la 3699 la 3609), scădere înregistrată atât în mediul urban cu 2,41 % ( -54), cât și în mediul rural cu 2,47% (-36).

Valoarea infracționalității contra patrimoniului înregistrată în anul 2024 este cu 2,00% mai scăzută decât media infracționalității contra patrimoniului din ultimii 5 ani.

Ponderea infracțiunilor contra patrimoniului, respectiv 52,61%, este deținută de infracțiunile de furt, infracțiuni care înregistrează o scădere de 8,48% (-176 fapte de la 2075 la 1899 fapte) și infracțiunile de distrugere, scădere de 2,13% (-18 fapte, de la 845 fapte la 827 de fapte).

 

Exemplificăm câteva cazuri soluționate în perioada analizată privind infracțiuni  comise prin moduri de operare deosebite:

 

– infracțiune de tăinuire inițial, pe parcursul cercetărilor a fost schimbată încadrarea juridică a faptei în infracțiuni de înșelăciune, constând în aceea că autorii închiriau, din Marea Britanie, autovehicule de lux, toate având anul de fabricație 2024, pe care apoi le trimiteau în țară, unde erau valorificate prin dezmembrare iar componentelor rezultate erau comercializate, prejudiciul total cauzat de autori fiind de aproximativ 2.300.000 de lei (aproximativ 460.000 euro).

-infracțiunea de distrugere din culpă, urmată de dezastru, comisă la un magazin de bricolaj. În acesta caz s-au desfășurat activități de cercetare penală complexe, executate în premieră la nivelul inspectoratului, împreună cu experți pe mai multe domenii, respectiv INSEMEX Petroșani, Institutul Național de Criminalistică, Inspectoratul de Stat în Construcții, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Teritorial de Muncă, etc.

  • infracțiuni de furt calificat și grup infracțional organizat cu circumstanțe agravante, în care sunt cercetați mai multi cetățeni români domicilați pe raza județului Botoșani care, pe parcursul anului 2022, au furat bijuterii din magazine din Franța, prejudiciul total fiind estimat la suma de 180.000 de euro.

La activitățile de cercetare au participat polițiști din cadrul I.P.J Botoșani, D.I.C. și Franța, în cauză fiind emis mandat european de arestare.

*

Infracțiunile de tâlhărie înregistrează o scădere cu 18% ( -9 fapte, de la 50 la 41), scădere înregistrată atât în mediul urban 11,11% (-4, de la 36 fapte la 32 fapte) cât și în mediul rural, scădere de 35,71% ( -5, de la 14 fapte la 9 fapte).

După locul de comitere, se constată o scădere a celor stradale cu -8, a celor comise în scara blocurilor cu -3, iar tâlhăriile comise în societăți comerciale s-au menținut la același nivel.

Exemple:

– Identificare autor al infracțiunii de tâlhărie urmată de moartea victimei – Coșula –  persoană de 85 ani găsită decedată în holul locuinței sale.

Echipa operativă formată din lucrătorii  Serviciului de Investigații Criminale, Serviciul Criminalistic, Poliția Orașului Flămânzi

şi Secția de Poliție Rurală nr.8  Flămînzi, care au efectuat cercetări sub coordonarea procurorului de caz,  în urma activităților informativ-operative desfășurate au identificat autorul faptei care a dobândit calitatea de suspect pentru comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată urmată de moartea victimei,  constând în aceea că în seara zilei de 16.01.2024, între orele 21.00-22.00,  a pătruns fără drept în locuința victimei, din satul/comuna Coșula,  cu intenția de a sustrage bani și alte bunuri, după care pentru a-și însuși bunurile dorite a aplicat victimei mai multe lovituri cu un cuțit de bucătărie  în zona  ambelor brațe, până ce acesta a căzut la pământ. Ulterior, cu acel cuțit, a  amenințat-o și pe soția victimei pe care a și lovit-o  cu un corp dur în zona feței și corpului.

 

 

                      Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

 

În cursul anului 2024, au fost desfășurate activități specifice în cadrul a 5 acțiuni coordonate de DAESP și în cadrul a 44 de acțiuni proprii (pe linia combaterii braconajului cinegetic, respectiv pe linia descoperirii de arme și muniții deținute ilegal și a modului de păstrare și depozitare a armelor deținute în mod legal la domiciliu), fiind constatate 163  de infracțiuni, dintre care 40 de „nerespectarea regimului armelor și munițiilor”, 17 infracțiuni de “braconaj cinegetic”,  9 ”uz de arma fara drept ”și 16 la protecția mediului.

În cadrul cercetărilor efectuate în dosarele penale privind infracțiuni la regimul cinegetic, au fost ridicate, în vederea confiscării, 2 piese de vânat (o căprioară și un ied de caprioară),  22 arme letale/neletale și de 191 de elemente de muniție letală/neletală .

 

 

Criminalitatea economico-financiară

 

Pe baza conceptelor de acţiune iniţiate de Poliţia de Investigare a Criminalității Economice, a planurilor de acțiune inițiate de la nivel central și local pe domenii de activitate identificate cu risc ridicat, în urma analizei datelor şi informaţiilor existente, s-au organizat şi desfăşurat 34 de acţiuni, dintre care 15 pe linia prevenirii și combaterii contrabandei cu tutun și produse din tutun, 3 pe linia prevenirii ilegalităților în domeniul corupție/achizițiilor publice/ infracțiuni serviciu, 4 pe linia ilegalităților din domeniul drepturilor de autor și conexe acestora, 12 pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale.

În anul 2024, cu prilejul activităţilor preventive şi a verificărilor directe efectuate, au fost puse în aplicare un număr de 66 mandate de percheziție domiciliară, fiind constatate 31 de infracțiuni și indisponiblizate în vederea confiscării speciale bunuri și numerar în valoare de 1.035.946 lei ( țigarete, băuturi alcoolice și produse susceptibile de a fi contrafăcute).

                    Infracţionalitatea în domenii specifice

 

În scopul menţinerii integrităţii fondului forestier naţional și pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale îndreptate împotriva pădurii şi a personalului silvic, au fost organizate 178 de controale, fiind verificate 561 de obiective, activități în care au fost implicaţi toţi partenerii instituţionali de la nivelul judeţului (Garda Forestieră, Direcţia Silvică, A.N.A.F. şi Garda de Madiu).

În cadrul activităţilor menţionate au fost constatate și aplicate 319 sancțiuni contravenţionale la legislaţia silvică, în valoare de 166,50 mii lei, fiind dispusă confiscarea a 456,87 m.c. material lemnos, în valoare de 89,38 mii lei, şi înregistrate 76 dosare penale.

Pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, cu implicarea partenerilor instituţionali au fost organizate şi executate 49 controale pe cursurile de apă şi amenajări piscicole și verificate 140 obiective (pescării, amenajări piscicole și autovehicule ).

Urmare a activităților specifice desfășurate au fost înregistrate 17 dosare penale și au fost confiscate 415 de plase monofilament, 8 năvoade din fir textil și 26 alte unelte de pescuit, 16 ambarcațiuni gonflabile și 3 autoturisme, în creștere față de perioada de comparație când au fost confiscate un număr de 11 ambarcațiuni și 206 unelte de pescuit, din care 116 de plase monofilament.

 

*

 

În perioada de referință, la nivelul întregului județ, polițiștii criminaliști au  efectuat 1.327 deplasări în teren, prilej cu care au fost ridicate 6.204  de urme. Din numărul total de deplasări în teren, 1.327 au fost cercetări la faţa locului.

În perioada de referință, în laboratorul criminalistic propriu au fost efectuate 126  rapoarte de expertiză şi constatare criminalistică, iar în laboratorul poligraf,  au fost testate 198 persoane.

*

Pentru servirea comunității, polițiștii din cadrul  Serviciului Cazier Judiciar, Statistică și Evidență Operativă  și cei din cadrul formațiunilor de profil de la nivelul polițiilor municipale și orășenești au emis 37.242 certificate de cazier judiciar şi 5.325 de certificate de integritate

 

*

În cursul perioadei evaluate poliţiştii din cadrul Serviciul pentru Acţiuni Speciale au desfăşurat și participat la 32 de  razii și misiuni de patrulare, au participat la 167  de percheziții domiciliare și au efectuat 10 misiuni (specifice negociatorului ) de salvare a vieții în caz de amenințare cu tentativă de suicid;

 

În cursul perioadei evaluate au fost organizate 2 stagii de pregătire specifică a cadrelor SAS,  cu denumirea  “BLUE GUARDIANS”, stagii la care au participat peste 100 de operatori, dintre care instructori militari din cadrul Forțelor de Operațiuni Speciale/U.M 53 Comando,  luptători S.A.S din cadrul inspectoratelor de politie aflate la granița cu Ucraina si Republica Moldova, respectiv SAS Botoșani, SAS Suceava, SAS Maramureș, SAS Iași , SAS Vaslui, SAS Galați și SAS Tulcea, luptători din cadrul S.I.I.A.S. și luptători din cadrul B.P.D.S Fulger din Republica Moldova. Activitățile de pregătire s-au desfășurat în Baza de Agrement ” Codrii de Aramă” Agafton cât si în  Poligonul  Copălău.

De asemenea, în perioada de referință lucrătorii serviciului au participat la diverse competiții naționale și internaționale, respectiv la competiția organizată de către SAS Iași “7 Coline”, Cupa lunetiștilor și ”BERETA NEAGRĂ” competiții internaționale organizate de către Brigada de Poliție cu Destinație Specială “FULGER” a Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Cu ocazia participării la competițiile naționale și internaționale sus-menționate lucrătorii serviciului au obținut rezultate remarcabile care fac cinste României, Poliției Române și implicit  I.P.J. Botoșani, respectiv brevetul ”BERETA NEAGRĂ”, emis de Brigada de Poliție cu Destinație Specială “FULGER” a Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și ”FELICITĂRI SCRISE”.

 

*

În perioada analizată,  polițiștii din cadrul Biroului de Protecție a Animalelor au aplicat 244 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 539.350 lei.

De asemenea, au fost instrumentate 52 de dosare penale, au fost soluționate 180 de petiții și au fost efectuate 239 de controale, în cadrul a 33 de acțiuni.

 

Anul 2024 ne-a adus provocări, dar și realizări semnificative, fiecare acțiune având un singur scop: siguranța cetățenilor, care este și va rămâne prioritatea noastră.

Vom continua să acționăm cu determinare, profesionalism și respect față de lege. Mulțumim cetățenilor și partenerilor noștri pentru sprijinul oferit!