Sâmbătă seara, mii de credincioși ortodocși au umplut străzile Sucevei, participând la procesiunea „Calea Sfinților”, un eveniment profund spiritual organizat cu prilejul sărbătorii Aducerii Moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Sub binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, racla sfântă a fost purtată cu evlavie de preoți și mireni prin oraș, făcând douăsprezece opriri la lăcașele de cult și alte locuri importante din municipiu.
Într-o demonstrație de credință și tradiție, procesiunea a fost deschisă de tineri îmbrăcați în costume populare, care purtau o imensă icoană a Sfântului Ioan cel Nou. Însoțiți de tinerii din ATOS Suceava, elevi militari, jandarmi, măicuțe și preoți din județ, credincioșii au urmat racla pe străzile orașului, recitând rugăciuni și cântări sfinte. Pe tot traseul, racla a fost întâmpinată cu pioșenie de mii de credincioși, iar la fiecare oprire preoții au rostit scurte rugăciuni, transformând procesiunea într-un veritabil pelerinaj al sufletului.
Traseul procesiunii, bine cunoscut și respectat anual, a inclus opriri semnificative la Biserica „Învierea Domnului”, Biserica „Domnițelor”, Biserica „Sfântul Dumitru”, Biserica „Sfântul Nicolae”, Catedrala „Nașterea Domnului”, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Primăria Municipiului Suceava, Palatul de Justiție și Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”. Fiecare loc de oprire a fost marcat de rugăciuni și momente de reflecție, racla sfântă fiind însoțită de arhiepiscopul Calinic și episcopul-vicar Damaschin Dorneanul.
La finalul procesiunii, credincioșii au participat la slujba Privegherii în cinstea Cincizecimii, marcând ziua de naștere a Bisericii creștine. Această sărbătoare a fost un moment de profundă comuniune spirituală, evidențiind legătura indisolubilă dintre credincioși și divinitate, precum și importanța tradițiilor religioase în viața comunității.
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin organizarea acestei procesiuni, a oferit credincioșilor o oportunitate de a-și manifesta credința și devoțiunea într-un mod colectiv și solemn, întărind sentimentul de apartenență și solidaritate în cadrul comunității ortodoxe. Drumul parcurs de credincioși pe „Calea Sfinților” a fost nu doar un traseu fizic, ci o adevărată călătorie a sufletului către lumină și speranță, unind cerul și pământul într-o simfonie a credinței.
Procesiunea de sâmbătă a fost doar începutul unui program liturgic și cultural amplu, ce continuă cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, și un concert de muzică bizantină în cadrul căruia vor performa Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”, Corul maicilor Mănăstirii Cămârzani și pr. Alexandru Grigoraș. Programul va culmina cu slujba de Priveghere și Sfânta Liturghie de noapte, pregătind credincioșii pentru sărbătoarea Sfintei Treimi, când vor fi prăznuite Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.
Astfel, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” îmbracă veșminte luminoase, oferind credincioșilor un prilej de pelerinaj și participare la un eveniment de mare bucurie spirituală, consolidând tradiția și credința într-o armonie desăvârșită
Într-un spectacol de credință și tradiție, procesiunea a fost deschisă de tineri îmbrăcați în costume populare, purtând o icoană imensă a Sfântului Ioan. Însoțiți de elevi militari, jandarmi, măicuțe și preoți, credincioșii au traversat orașul cu rugăciuni și cântări, unind trecutul cu prezentul într-o călătorie spirituală.
La fiecare oprire, rugăciunile preoților au ridicat sufletele celor prezenți, transformând fiecare pas într-un act de venerare. Racla, însoțită de arhiepiscopul Calinic și episcopul-vicar Damaschin Dorneanul, a fost primită cu pioșenie de către credincioși, evidențiind legătura profundă dintre oameni și divinitate.
Duminică, 23 iunie, de Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic va oficia Sfânta Liturghie, urmată de un concert de muzică bizantină, oferind o simfonie spirituală care va continua cu slujba de Priveghere și Sfânta Liturghie de noapte.
În ziua Sfintei Treimi, 24 iunie 2024, un sobor de ierarhi, preoți și diaconi vor săvârși Sfânta Liturghie, marcând atât Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, cât și Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.
Sărbătoarea îmbracă Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” în veșminte luminoase, fiind un prilej de pelerinaj și participare la un amplu program liturgic și cultural. Călătoria credincioșilor pe „Calea Sfinților” nu este doar un drum fizic, ci un traseu al sufletului către lumină și speranță, unind cerul și pământul într-o simfonie a credinței.