Poliţiştii de frontieră gălățeni au descoperit la controlul de frontieră, două cărţi de identitate, un talon I.T.P. şi un certificat de competență profesională, ce s-au dovedit a fi false.

 

* La sfârşitul săptămânii trecute, în Punctul de Trecere a Frontierei Oancea – I.T.P.F. Iași, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor necesare trecerii frontierei, cetățeanul R. Moldova, S.I., în vârstă de 40 de ani, conducând un autoturism marca Audi, înmatriculat în Bulgaria, cetățeanul român P.C., în vârstă de 31 de ani, conducând un autoturism marca Mitsubishi, înmatriculat în Germania și cetățeanul român A.I., în vârstă de 56 de ani, conducând un autoturism marca Mercedes, înmatriculat în Bulgaria.

La controlul de frontieră, colegii noștri au descoperit ascunsă în autoturismul cetățeanului R. Moldova, S.I., o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române, pe care era imprimată fotografia altei persoane.

De asemenea, colegii noștri au descoperit în portofelul lui P.C. o carte de identitate cu însemnele autorităţilor bulgare pe care era imprimată fotografia altei persoane.

Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că documentele în cauză nu îndeplinesc condițiile de formă și fond ale unora autentice, fiind false.

Cu privire la cele constatate, S.I. a declarat că documentul de identitate în cauză aparține unui prieten, care probabil l-a pierdut în autoturismul său, iar P.C. a declarat că a fost rugat de un conațional să-i ducă unei persoane din Germania respectiva carte de identitate.

În cazul cetățeanului român A.I., polițiștii de frontieră au constatat că acesta a prezentat la controlul de frontieră, pentru autoturismul pe care îl conducea, un talon care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice, dar nu îndeplinea condițiile de formă și fond ale unui document autentic.

Bărbatul a declarat că în schimbul sumei de 130 de euro, o persoană, ale cărei date de identitate nu le cunoaște, s-a ocupat de obținerea talonului care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice pentru autoturismul în cauză.

* În Punctul de Trecere a Frontierei Galați-rutier – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, cetățeanul ucrainean A.I., în vârstă de 36 de ani, care conducea un ansamblu rutier format dintr-un cap tractor marca Renault și o remorcă marca Robuste Kaiser, ambele înmatriculate în Bulgaria.

La controlul de frontieră, bărbatul a prezentat pe lângă documentele de identitate şi un certificat de competență profesională pentru transport internațional de mărfuri.

Având suspiciuni cu privire la autenticitatea certificatului de competență profesională, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare şi au constatat că acesta nu îndeplinește condiţiile de formă şi fond ale unuia autentic, fiind fals.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, în primele două cazuri, a infracțiunilor de uz de fals și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, în cel de-al treilea caz iar în ultimul se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale, la finalizare fiind dispuse măsurile legale care se impun.