Într-un efort concertat de a aduce la standarde europene Punctul de Frontieră Rădăuți-Prut, Autoritatea Vamală Română a aprobat recent studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru construirea Biroului Vamal de Frontieră Rădăuți-Prut. Proiectul, cu o valoare totală de 8 milioane de euro, este văzut ca un pas esențial pentru modernizarea infrastructurii de frontieră și pentru consolidarea relațiilor comerciale dintre România și Republica Moldova.

Deputatul PSD Dan Șlincu a subliniat importanța acestui proiect pentru județul Botoșani, evidențiind faptul că containerelor și tonetelor vechi de la punctul de trecere a frontierei le vor lua locul clădiri moderne. Cu un număr de 10 benzi de acces, inclusiv cinci pentru intrarea și cinci pentru ieșirea din țară, noul complex va facilita tranzitul pentru transportul autocarelor și camioanelor de mărfuri, depășind astfel limitările actuale care vizează doar autoturismele.

Ansamblul de clădiri propus pentru Punctul Vamal Rădăuți-Prut este conceput să răspundă celor mai exigente standarde europene. Acesta va include o clădire principală, o clădire secundară și alte două clădiri anexe, precum birouri, depozit de mărfuri, spații pentru verificarea vehiculelor de dimensiuni mari și o gamă variată de facilități precum grupuri sanitare, vestiare, chicinete, săli de mese, camere de odihnă și spații pentru azilanți. Totodată, se va pune accent pe dotările necesare atât pentru personalul instituțiilor implicate, cât și pentru cei care tranzitează frontiera.

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a subliniat importanța modernizării punctelor de frontieră pentru fluidizarea traficului rutier și stimularea activităților economice între România și Republica Moldova. Aceasta a evidențiat și contribuția Consiliului Județean în promovarea modernizării Vămii Racovăț, iar Guvernul României a răspuns cu aprobarea unui Memorandum care include estimări și cheltuieli pentru proiecte ample în zonă.

Într-un context mai larg, valoarea totală a investițiilor planificate pentru județul Botoșani, conform Memorandumului aprobat, se ridică la 90 de milioane de lei, reflectând angajamentul autorităților de a consolida infrastructura și de a sprijini dezvoltarea economică în regiune.

Modernizarea Punctului de Frontieră Rădăuți-Prut nu numai că va aduce beneficii semnificative pentru regiune, dar va și consolida relațiile dintre cele două țări vecine, facilitând schimbul comercial și consolidând cooperarea transfrontalieră.