Educația va fi o prioritate a mandatului meu la președinția Consiliului Județean! În aceste momente de incertitudine trebuie să acordăm importanța necesară investiției în sistemul educațional, aceasta fiind singura șansă pentru dezvoltarea județului Botoșani și a întregii societății românești.

Nu mă feresc să spun că la capitolul Educație în județul Botoșani nu stăm bine. O simt elevii, cadrele didactice și părinții, din păcate pe pielea lor. Am crezut că, măcar acum, în contextul pandemiei de coronavirus, autoritățile locale și județene se vor implica în asigurarea unei infrastructuri școlare corespunzătoare. Acest lucru nu s-a întâmplat și școala va începe în plină pandemie cu unități din județul Botoșani care nu au obținut nici măcar avizul sanitar de funcționare. Situația este foarte gravă și lucrurile trebuie oprite aici: mă voi implica, și, prin parteneriate cu primăriile din județ, vom face investițiile necesare pentru ca școlile să funcționeze în condiții sanitare care să asigure protecția elevilor și a cadrelor didactice. De asemenea, trebuie asigurat accesul egal la un învățământ de calitate tuturor elevilor din județ. De la nivelul Consiliului Județean voi susține modernizarea școlilor speciale și a Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala. Este imperios necesar ca și elevii cu cerințe speciale, în contextul actual să beneficieze de unități de învățământ moderne, recompartimentate și dotate conform cerințelor.
Un alt lucru neglijat până acum de autorități și asupra căruia mă voi apleca cu prioritate este facilitarea învățământului on line prin înființarea unei platforme educaționale la nivel județean. Aici vor putea fi încărcate softuri educaționale ca sprijin pentru activitățile de predare învățare online. Am discutat deja cu personalul de specialitate din unitățile de învățământ botoșănene, care va asigura întreținerea și funcționarea platformei. Am luptat în activitatea mea parlamentară pentru înființarea de cabinete psihopedagogice în fiecare unitate școlară de învățământ cu personalitate juridică. Din nou, vremurile mi-au dat dreptate: în pandemie s-a simtit necesitatea acestor cabinete, iar consilierea pedagogică și psihologică este esențială. Voi înființa la nivelul unităților de învățământ din subordinea Consiliului Județean cabinete psihopedagogice ce vor face parte dintr- o rețea județeană prin colaborare cu primăriile din Botoșani și voi sprijini mărirea numărului de consilieri școlari din unitățile de învățământ. Copiii noștri trebuie consiliați în cee cea privește orientarea profesională și de ce nu, învățați pentru a se adapta oricărei situații neprevăzute, așa cum a fost această criză generată de noul coronavirus. Nu în ultimul rând, voi susține așa cum am făcut-o și până acum, performanța în educație. Legea care-mi poartă semnătura și care oferă Consiliilor Județene posibilitatea premierii olimpicilor, nu mai este de ajuns. În Botoșani au fost premiați elevi cu o sumă modică 300 de lei și atât. Or dacă vrem performanță, trebuie să investim în primul rând și în resursa umană, în profesori și învățători. Performanța va fi tot timpul oglinda activității și implicării dascălilor. De aceea trebuie asigurate condiții moderne de lucru și chiar stimulente financiare. Mă voi implica de la nivelul Consiliului județean ca și legea inițiată de mine și promulgată de președinte, privind înființarea centrelor de excelență în fiecare județ să fie pusă în aplicare. Vom identifica spațiul necesar funcționarii și vom asigura resursele și dotările pentru funcționarea acestor centre.