Reconstrucția punctului internațional de control și trecere a frontierei „Probotești” (Diakivți)  Racovăț a fost complet finalizată. Deschiderea lui va avea loc după ce partea română va termina lucrările de infrastructură, a declarat Ruslan Zaparaniuk, șeful administrației militare regionale Cernăuți.

În prezent, la PTF Probotești {Racovț} au fost finalizate lucrările de construcție, s-au încheiat procesul de instalare a echipamentelor necesare, a sistemelor de iluminat și comunicații. Au fost reparați și peste 6 kilometri de drumuri de acces.  În curs de finalizare sunt lucrărie de amenajare a teritoriului.

Capacitatea zilnică planificată a punctului este de până la 300 de automobile, inclusiv 10 autobuze, 1550 de cetățeni, inclusiv 500 de pietoni.

Costul total al lucrărilor s-a ridicat la 181,5 milioane de grivne.

Vă reamintim că construcția punctului de control „Probotești” a început încă din 2013, concomitent cu punctul de control „Crasna”. În 2015, finanțarea obiectului a fost asigurată prin programul transfrontalier.

În baza demersurilor făcute la jumătatea anului trecut de Consiliul Județean (CJ) Botoșani, Guvernul a aprobat Memorandumul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii prin care drumurile județene DJ298 – parțial și DJ291C vor fi preluate de către CNAIR și transformate în sectoare de drum național.

Administrația județeană a aprobat, luni, trecerea acestor sectoare de drum județean la CNAIR. Guvernul urmează să emită, în cel mai scurt timp, hotărârea de preluare, anunță președintele CJ, Doina Federovici.

Potrivit Memorandumului, CNAIR va disponibiliza aproximativ 62 de milioane de lei pentru modernizarea sectorului ce se întinde de la Punctul Vamal Racovăț și până la Dorohoi și alte 5 milioane de lei pentru reparații pe sectorul de drum Punctul Vamal Racovăț – Fundu Herța – Cristinești – Dragalina.

Potrivit Memorandumului aprobat de Guvern, vor fi investite 1,5 milioane lei în platformele de staționare și dotările vamale de la Racovăț.

De asemenea, Consiliul Județean a modernizat 10 kilometri de drum județean care ducea la Vama Racovăț încă din 2013, printr-un proiect transfrontalier cu finanțare europeană de 3 milioane de euro.

„Punctul Vamal a fost modernizat printr-un proiect al Autorității Vamale, iar acum, în urma demersurilor făcute și corelate cu modificarea situației geopolitice, autoritățile ucrainene au decis să investească și ele pe partea lor, pentru a se putea redeschide Punctul Vamal de la Racovăț. Mulțumesc tuturor factorilor decizionali locali și centrali care s-au implicat și au susținut alături de noi acest demers”, a transmis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.