Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, că şcolile vor funcţiona ‘exact’ după scenariile verde, galben, roşu, dar există posiblitatea să se facă o abatere, punctual, în cazul unităţilor de învăţământ în care există mai multe cazuri de cadre didactice infectate cu SARS-CoV-2 sau cu infrastructură deficitară.

‘Ordinul comun prevede ca şcolile să funcţioneze exact după scenariile anunţate: verde, galben, roşu, dar prevede şi posibilitatea ca atunci când infrastructura sau când există foarte multe cazuri de cadre didactice care vor pune în pericol derularea procesului educaţional, în aceste situaţii punctuale se va face o analiză temeinică şi, cu aprobarea Inspectoratului şcolar judeţean, va putea fi făcută o abatere de la încadrarea în scenariile verde, galben, roşu. Va fi o analiză punctuală din perspectiva infrastructurii, inclusiv alimentarea cu apă, şi din perspectiva resursei umane, pentru a se vedea şcolile care au avut un număr mare de infectări în rândul cadrelor didactice’, a precizat Cîmpeanu, la o conferinţă de presă comună cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

O singură unitate de învăţământ, cea din comuna Havârna, căreia îi sunt arondate cinci structuri, va desfăşura activitatea didactică exclusiv online. Localitatea Havârna, unde rata de infectare cu COVID-19 era vineri de 6,74 cazuri la 1.000 de locuitori, se află în carantină de joia trecută.

Mai mult de o jumătate din totalul celor 133 de unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică din judeţ vor relua luni cursurile după scenariul galben, potrivit unei hotărâri adoptate vineri de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Botoşani.

Potrivit documentului aprobat de CJSU, 75 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, cu 142 de structuri arondate, vor începe şcoala după scenariul 2, în timp ce alte 53 de unităţi de învăţământ, cu 181 de structuri arondate, vor începe şcoala după scenariul 1.

Toţi elevii din oraşele Bucecea, Darabani, Flămânzi şi Ştefăneşti, dar şi cei din 45 de comune din judeţul Botoşani vor merge la şcoală fizic începând de luni, ca urmare a faptului că în unităţile administrativ- teritoriale respective incidenţa cazurilor de COVID-19 este sub 1 la mia de locuitori, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Dan Nechifor.

În municipiile Botoşani şi Dorohoi, în oraşul Săveni, dar şi în alte 20 de comune, se va aplica scenariul galben, în acestea înregistrându-se o rată de infectare cuprinsă între 1 şi 3 la mia de locuitori. În aceste localităţi, elevii face cursurile online, cu excepţia elevilor din ciclul primar şi a celor din clasele terminale, a VIII-a şi a XII-a, care vor avea prezenţă fizică în unităţile de învăţământ. De asemenea, şi copii din ciclul preşcolar vor merge la grădiniţe.

De asemenea, patru unităţi cu personalitate juridică, cu 17 structuri arondate, vor aplica scenariul 3.Sursa Agerpres