Din popor, se spune că varza se pune la murat în perioada dintre Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei. De ce? Pentru că se pare că este momentul prielnic pentru a obține cea mai gustoasă varză murată.
Dacă vei urma sfaturile noastre, nu numai că vei avea cea mai gustoasă varză murată, dar vecinele tale te vor întreba și care este secretul…
Înainte să pui varza la murat, asigură-te că aceasta este coaptă și are foi subțiri. Pentru saramură trebuie să păstrezi cu strictețe proporția : la un litru de apă, adaugi o lingură cu vârf de sare pentru murături (neiodată)!
IATĂ CUM SE PUNE VARZA LA MURAT ÎN 10 PAȘI!
1. Pune pe fundul butoiului câteva crenguțe de mărar uscat, o mână de boabe de porumb, 1-2 radacini potrivite de hrean și câteva bucăți de gutuie. Bunica mea obișnuia să adauge și sfeclă roșie, dacă voia să obțină o varză rozalie…
2. După ce ai eliminat primele foi de la fiecare varză, spal-o apoi scobește-i cotorul. Umple fiecare loc scobit cu sare, apoi așază varza rând pe rând în butoi, cu cotorul în sus, pentru a împiedica rasturnarea sării. Încearcă să o așezi în așa fel încât să ocupi căt mai mult spațiu, de aceea este bine să cumperi o varză potrivită, nu foarte mare ca volum.
3. După ce ai umplut butoiul de varză, deasupra ei înghesuie câteva crenguțe de mărar uscat și puțin hrean, apoi acoperă-l cu un prosop sau un tifon, pentru a lăsa să respire și pentru a împiedica insectele să se apropie.
4. Lasă varza să stea în butoi 2 zile până ce sarea din cotoare este absorbită!
5. După scurgerea celor două zile, trebuie să pregătești saramura. Aceasta se face foarte simplu, combinând sare de murături cu apă. Așa cum ți-am menționat mai sus, proporția este cheia succesului. La un litru de apă se adaugă o lingură cu vârf de sare de murături neiodată.
6. După ce adaugi sarea în apă, amestecă bine până ce aceasta se topește.
7. Toarnă saramura în butoi până în partea de sus a acestuia. Trebuie să ai pregătit un gratar din lemn și o piatră de râu pe care le vei pune peste varză, asta pentru ca varza să rămână cufundată tot timpul în saramură.
8. În următoarele 7 zile, trebuie să pitrocești varza zilnic. De asemenea un alt secret al verzei murate este pitrocirea corectă. Mulți introduc un furtun în butoi și suflă… Este un procedeu complet greșit!
9. Pitrocirea corectă se face tot cu ajutorul unui furtun, însă nu suflând, ci tragând saramura într-un alt recipient, apoi turnând-o înapoi în butoi. Procedeul se repetă de 3 ori. Acest gen de pitrocire îi va asigura conservarea perfectă!
10. În cea de-a doua săptămână, pitrocirea se face mai rar, de 3-4 ori.
Așadar, la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, se presupune că poți pune varza la murat. Nu uita să pui grătarul și piatra de râu peste varză, apoi închide butoiul cu un capac.
Când se lasă secul de Postul Crăciunului, varză din butoiul pus de Sfântul Dumitru (sau imediat după) ar trebui să fie deja acră, bună pentru a fi consumată!
Urmând proporțiile indicate și modalitatea de preparare și pitrocire, te asigur că vei avea o varză neînmuiată până la Sfintele sărbători pascale!/Sursa:citateimpresionante.ro